Leírás
Saját kertecskémben, vidáman éldegélő, gondosan ápolt, fiatal fácskák terméseiből készül ez a finomság. Eredetileg csak és kizárólag birsalmasajtot akartam készíteni, de több vásárló is jelezte, hogy szeretnének lekvárt is. Igazuk van, a lekvár egy kicsit más, hiába, hogy ugyanabból a gyümölcsből van. Úgy gondoltam, hogy akkor legyen. Sokáig eláll, lágy, kenhető, megtartja az illatát és kevesebb cukor kell bele, mint a birsalmasajtba.
A birsalma lekvár elkészítése a következőképpen történik:
Az érett gyümölcsöket leszedem, a szőrét ledörzsölöm, megmosom, tisztítom, darabolom, majd felteszem főni. Pár perc után átpasszírozom, majd tovább főzöm. Hagyományos módon, fakanállal keverem, ahogy nagymamámtól tanultam. Semmi más nincsen benne, csak birsalma és cukor. Amikor elérte a megfelelő sűrűséget a lekvár, akkor gyorsan áttöltöm kimosott, csírátlanított, tiszta, új üvegekbe. A kupakokat azonnal rázárom és már mehet is a meleg takarók alá. Két napig nem nyúlok hozzájuk. A kihűlt üvegekre ráragasztom a címkét, kicsinosítom a kinézetét és már várja is, hogy elvigyed.
A birsalma érési ideje október 1. után van. Folyamatosan, frissen szedem a gyümölcsöt és a lehető legrövidebb idő alatt feldolgozom. Kicsi kertecském van, néhány fával, tehát nem jut mindenkinek belőle.
Ez egy igazi különlegesség. Nemcsak az íze, de a csomagolás szépsége miatt is kiváló ajándék lehet karácsonyra, szülinapra, névnapra. Egy falatnyi hagyomány, modern üvegbe zárva.
Mivel kevés cukrot tartalmaz, ezért kellemesen savanykás íze van. Reggelire, vacsorára vajas kenyérre, kiflire kenve egy pohár teával nagyon finom. De ha szeretsz süteményeket sütni, akkor próbáld ki puha piskótával, vagy fánk tetejére rakva. Palacsintába tekerve is nagyon jó.
További felhasználási ötletekért, receptekért kattints ide.
Nézd meg a többi termékemet is és válassz közülük néhányat. Mindegyik tartósítószer mentes, adalékanyag mentes, igazán hagyományos finomság.
Az idősebb korosztálynak bátran ajánlom ajándékba akár a rebarbara lekvárt, akár a birsalmasajtot, de a zöld dió befőttet is. Csinálj kicsi kosárkába rakva csinos csomagot és örvendeztesd meg vele szeretteidet.
Ha szereted a birsalma ízét, akkor kóstold meg a sütőtök lekvárt is, amiben szintén van birsalma, de leginkább mégis a sárgabarackra emlékeztet az íze.
Szikora Hilda –
Nagyon kellemes, selymes állagú és harmonikus ízű lekvár. Az a fajta, amit megkóstolok, és szívem szerint egy ültő helyemben kikanalaznám az egész üveget. Mégis megéri kivárni, hogy a süteménybe kerüljön, mert nagyon különleges lesz a végeredmény.
GOCK –
A lekvár megjelenése házias és közvetlen hangulatú. Az üveget felbontva a lekvár íze jellegzetesen gyümölcsös, nem túl édes, állaga homogén. Örömmel ajánlom közvetlen felhasználásra vagy sütéshez-főzéshez.
Én a következő receptben használtam a terméket: http://www.gock.hu/content/Egyiptomi-csirke-recept