A csatni (chutney) dél-ázsiai eredetű sűrű, fűszeres szósz. Majdnem lekvár, de nem az, mert édes-savanyú, illatos, ízletes, sós és még csípős is lehet egyszerre. A legtöbb recept úgy indul, hogy hagymát pirítunk olajon, majd cukorral és ecettel ízesítjük. Ezek után jöhetnek bele a zöldségek, gyümölcsök, fűszerek. Nagyon izgalmas ízkombinációkat lehet elérni, a variációk száma szinte végtelen.

A legtöbb receptnél azt olvastam, hogy a csatni készítése hosszú folyamat, időigényes és jó ha állni is hagyjuk a végeredményt egy-két hónapig. Az általam kipróbált és leírt receptek pillantok alatt elkészülnek és azonnal fogyaszthatóak.

Az oldalamon található receptek alapja a saját kertecskémben termett alapanyagok felhasználásával készült, kézműves, kistermelői lekvárok. Ennél a receptnél a birsalma lekvár.

Így a csatni készítése sokkal egyszerűbb, gyorsabb. Nem kell a különböző gyümölcsöket előkészíteni, tisztítani, darabolni, főzni, pürésíteni, hanem egyszerűen felbontani az üveget, különböző fűszerekkel összeforralni és már lehet is fogyasztani. Gyors, kölönleges, finom. De nézzük is a konkrét receptet.

 

Birsalma csatni (chutney) egészben sült burgonyával

Hozzávalók:

  • 1 üveg „Kertecske” Birsalma lekvár
  • 2 kg kicsi szemű burgonya
  • 3 nagy lilahagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 5 dkg mazsola
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 kiskanál gyömbérpor

Elkészítése:

 

A burgonyát több vízben jól átmossuk.

Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával és a burgonyát héjastól a tepsibe rakjuk.

Előmelegített sütőben, 200C-on kb. kb.1 órán át sütjük, illetve addig, míg puha nem lesz. 

Amikor elkészült, már fogyasztható is, nem kell lehúzni a héját.

 

Közben a lilahagymát apróra vágjuk és 3 evőkanál olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a balzsamecetet, mazsolát, fahéjat, gyömbért, sót és a birsalma lekvárt. Ha túl sűrű, akkor egy kevés vizet is tegyünk hozzá, hogy kissé folyós állagú legyen. Pár percig együtt rotyogtatjuk, míg illatos, forró finomság nem lesz belőle. Most két lehetőség van: vagy úgy tálaljuk, ahogy van, darabosan, vagy összeturmixoljuk, hogy egynemű, sűrű szósz legyen belőle.

Nincs más feladat hátra, mint kitálalni a burgonyát, lehetőleg még forrón és rácsurgatni az elkészült birsalma csatnit. Kínálhatunk még hozzá külön lilahagymát.

Meglocsolhatjuk olvasztott zsírral, olvasztott vajjal vagy olíva olajjal. Aki nem diétázik az pedig nyugodtan ehet hozzá sült szalonna darabokat is.

Ez a finom csatni kiváló húsokhoz, de akár egyszerű sült burgonyához is

Kóstold meg az összes lekvárt, amit készítek. Mindegyikből tudsz csatnit készíteni, a variációk száma végtelen. Néhány ötletet találsz itt az oldalamon is a receptek között, de az interneten is számtalan lehetőség közül választhatsz. Kísérletezz bátran.

Share This