Amióta a kertészkedők és kistermelői finomságokat készítők boldog táborába tartozom, 3 igen gyakori kérdést szoktam kapni:

 1. Mi az én titkos családi receptem? Lehetőleg olyat mondjak, ami pár perc alatt kész van, és tuti biztosan jó.
 2. Birsalmasajt szárítása majd tárolása hogyan legyen és meddig áll el?
 3. Mire jó a birsalmasajt, mire lehet használni?

Az első két kérdésre már írtam egy-egy blogbejegyzést minden apró részletet megvizsgálva. Ha a zöld színű linkre rákattintasz, te is olvashatod.

De eddig nem jártam körbe alaposabban azt a témát, hogy mire is jó a birsalmasajt. Azt szoktam mondani, hogy megenni, de ezzel a válasszal nem szoktak elégedettek lenni a kérdezők.  Járjuk hát körbe ezt a kérdést is sokkal alaposabban.

Mire jó a birsalmasajt?

A birsalmasajt tulajdonképpen egy sűrű lekvár, ami birsalmából készült, némi cukor hozzáadásával, hosszú főzési és szárítási folyamat eredményeképpen. Olyan szilárdnak kell lennie, hogy késsel vágható legyen, akár hajszálvékony szeletekre is. Az íze pedig birsalmás, kissé savanykás, jellegzetesen finom.

Sokszor hallom azt a mondatot, hogy „a birsalmasajt nagyon édes, tömény, ragacsos valami”. Nem, nem és nem! A birsalmasajt (feltéve, hogy jól van elkészítve) egyáltalán nem édes, nem a cukor dominál az ízében, hanem a birs kellemes ízét lehet érezni.

 • Tehát, mivel egy kemény, szilárd, savanykás lekvárról beszélünk, nagyon finom vékony szeletekre vágva vajjal megkent kenyér, kalács, péksütemény tetejére téve. Reggelire, vacsorára egy finom, gőzölgő teával, vagy akár egy pohár borral igazán fenséges.
 • Sütésálló, de nem az adalékanyagoktól, hanem attól, hogy kevés nedvesség van benne, nem folyós az állaga.
 • Tehetjük bármilyen süteménybe, ahol a recept kemény lekvárt ír. Így például rongyos kiflibe, buktába, szerelmes levélbe, gőzgombócba, estikébe, lekváros-rácsos sütibe, gombócba, pitékbe, felfújtakhoz. Süthetünk vele karácsonyi stollent, gyümölcskenyeret – apró darabokban adva a tésztához.
 • Ahol a sütemény receptjében azt olvasod, hogy tegyél bele mazsolát vagy aszalt gyümölcsöt, ott helyettesíthetők ezek az anyagok apróra vágott birsalmasajttal. Sokan nem szeretik a mazsolát, itt a helyettesítő anyag.
 • Ünnepi torták díszítésére is felhasználható apró darabokban, vagy sütemény kiszúróval mintákat vágva belőle. Krémekbe reszelve is kiváló és érdekes hatású.

Az én személyes ajánlatom neked, hogy hogyan fogyaszd a birsalmasajtot

 • Először is vágd fel apró darabokra, szeletekre, kockákra. Vagy süteménykiszúróval készíts belőle érdekes formákat. Lehet szív alakot, virág formákat hosszú csíkokat, recés formákat, fenyőfa formát, stb. kivágni. Ezeket rendezd el egy tányéron.
 • Vágj hozzá vékony szeletekre, darabokra, hasonló formákra finom sajtokat. Milyen sajtokat? Bármilyet, amit szeretsz: trappista, óvári, ementáli, brie, lágy folyós sajtokat, vagy éppen kékpenészes sajtokat, juh sajtokat, kecskesajtot, sós feta sajtot, mozzarellát, stb. Bármelyik nagyon finom lesz ezzel a gyümölcssajttal.
 • Amikor ezeket is elrendezted a tányéron, akkor szórj mellé diót, mogyorót, mandulát, kesudiót, mazsolát, szőlőt, almát, körtét, narancsgerezdet, datolyát. Persze nem kell mindből, válassz kedved szerint néhány olajos magvat vagy éppen gyümölcsöt.
 • Ha fokozni akarod az élvezetet, akkor jó minőségű sonkát is szeletelhetsz a tányérra.
 • Mostmár csak az italról kell gondoskodnod. Szerintem a legjobb egy száraz fehér bor, de persze bármi más is jó lehet. Akár ásványvízzel, forró gyümölcsteával vagy gyümölcslével is tálalhatod.
 • Mindezeket halmozd fel egy szépen megterített asztalra és eszegesd, iszogasd meg őket. A legjobb, ha jó társaság is adódik a lakomához, de akár egyedül is élvezheted ezt a kitűnű gasztronómiai élményt.

Ha vacsora után, vagy TV nézés közben épp nassolni való kedved támad, akkor a fenti összeállításból csipegess. Hidd el, sokkal jobb, mintha csipszet, csokit, cukorkát, gumimacit, gumicukrot és egyéb (sok  érdekes összetevőt tartalmazó bolti) dolgokat rágcsálnál.

Igen, tudom, ebben is van cukor, Igen, van. Cukor és gyümölcs. Semmi más.

Share This