Itt van megint a birssajt készítésének az ideje. Én minden évben türelmetlenül várom ezt az időszakot, mert az összes nehézsége ellenére imádom csinálni.

Szerintem gyönyörű, amikor virágoznak a birsalma fák, szeretem amikor növekedni kezdenek a gyümölcsök, de a legjobb rész, amikor végre szüretelni lehet. Aztán pedig kezdődhet az igazi munka.

Ezeket a fotókat most készítettem. Hát nem gyönyörű? Akár magában, akár dióval, mogyoróval, szőlővel, finom borral, sajttal igazi finomság.

Gyakori kérdések, amit így ősszel naponta feltesznek nekem:

Szeretnék birssajtot télire, vagy Karácsonyra adnám ajándékba – mikor vegyem meg?

Válasz: MOST! Főleg ebben a mai „furcsa, vírusos” világban vedd meg minél előbb. Rakd el és eszegesd egész télen, de akár tavasszal, sőt bármikor.

Vagy add ajándékba szeretteidnek. Küldd el nekik csomagban, hisz nem lehet tudni Karácsonyig milyen szabályok lesznek érvényben. Lehet, hogy újra nem tudunk majd találkozni a rokonainkkal, barátainkkal. Milyen jó egy olyan csomagot kapni, ami tele van régi időket idéző finomságokkal. Nagymamák, nagypapák gyermekkorát tudod visszahozni ezekkel. Imádni fogják. És akkor még nem beszéltem a zöld dió befőttről és a rebarbara lekvárról….

– Meddig áll el a birsalmasajt?

Bármeddig. Erről itt írtam részletesebben.

Hogyan kell tárolni, hogyan kell szárítani, erről pedig ide kattintva olvashatsz bővebben.

De ha hűtőbe teszed, vagy lefagyasztod, akkor pont ugyanolyan marad, amilyen a mostani állapota. Száz évig nem lesz semmi baja.

 – Karácsonyra érdemes már most megvenni?

Igen. Kicsi kertecském van, nem túl sok birsalma fával, ezért a birssajt mennyisége is korlátozott. Nem fog jutni mindenkinek. Tehát, ezért is érdemes már most bespájzolni jó előre.

Egy fontos tudnivaló van: jó sokat vegyél belőle, mert ha a család elkezdi eszegetni, akkor nem biztos, hogy kellő mennyiség megmarad  az ünnepekre.

– Mi van benne?

Ezt a kérdést is többször felteszik a vásárlóim.

Először csak néztem furcsán, hogy „mi lenne benne”: birsalma és cukor. Aztán rájöttem, hogy nem is olyan buta ez a kérdés.

Találtam ugyanis egy olyan birsalmasajtot, amit Spanyolországból importálnak és a következő összetevőket tartalmazza:

„birsalma (55%), víz, édesítő szerek (szorbit, ciklamátok, szaharinok) zselésítő anyagok (karragén, szentjánoskenyérliszt, pektin) savanyúságot szabályozó anyag (citromsav), tartósítószer (natrium-benzoát) abtioxidáns (aszkorbinsav), szinezék (béta -karotin)”

Volna kedvem hosszan írni erről, de egyszer már röviden megtettem. Ide kattintva találod a véleményemet.

Az én birsalmasajtomban a következő összetevők vannak:

Birsalma + cukor.

Kicsit bővebben: Kertecske kincse + Nagymamám receptje + Szeretettel keverve.

Ennyi.

A többit rád bízom.

Ha szeretnéd megkóstolni, milyen finomságokat készítek, tekerj lejjebb, vagy kattints ide: itt tudsz rendelni.  

Share This