A cékla nem csak savanyúságnak jó. Ha szereted ebben a formában, akkor lekvárként egyenesen imádni fogod.
Hogyan lesz a céklából lekvár?
Az új dolgok általában véletlenül születnek. Így van ez nálam is. Egy kertben csak elméletben van az, hogy elvetek magokat, kiszámolom, hogy majd mennyi termés lesz belőle és várok. Aztán jön a fagy, a szárazság, a lótetű, a csigák, a baktériumok, a vírusok, stb, stb. Végül vagy jó lesz a termés, vagy nem.
Nos, tavaly rengeteg céklám termett. Mindenféle formában ettük, üvegbe raktuk, barátoknak adtuk, de még mindig jó sok volt belőle. És akkor jött az ötlet, hogy akkor én most ebből lekvárt fogok készíteni.

Mindenki azt mondta, hogy céklából bizony nem lesz lekvár, mert nincs benne pektin. A pektin ugye azért kell, hogy összeálljon, ragacsos legyen az anyag. Oké. Ha a céklában ez nincs, bizony van a rebarbarában és az almában, amik szintén megtalálhatók a kertecskémben. Így született az ötlet, hogy ezeket a dolgokat összeházasítom. Jó ötlet volt. Az eredmény egy nagyon különleges, zamatos, illatos, harmonikus ízű finomság lett.
Én cukorral készítem az összes lekváromat, de tartósítószert és egyéb adalékokat, ízesítőket, színesítőket, állományjavítókat nem használok. Ebben a lekvárban is csak egyetlen fűszer van, mégpedig kardamom mag, aminek nem sok íze van, de az illata igazán egzotikus.
Első körben a család és a barátok tesztelték az új találmányomat és mondhatom igen nagy sikere lett. Aki a céklát önmagában nem szereti, az is azt mondta, hogy ebben a formában finom. Így aztán ebben az évben szándékosan sok céklát termeltem, hogy jusson minél több embernek ebből a különleges lekvárból.

Mire jó a cékla lekvár?
Erre a kérdésre első körben nem tudok mást válaszolni, mint, hogy: MEGENNI. De nézzük csak meg egy kicsit alaposabban a dolgot.
– ugyanúgy használható, mint bármelyik másik lekvár: vajas kenyérre kenve, kiflivel, zsömlével, süteményekbe tölteléknek, palacsintába, maffinba, stb.
– húsokhoz: reszelt tormához tegyél egy kiskanállal és máris kész a céklás reszelt torma. Majonézhez keverve színt és ízt ad az unalmas mártásnak. Piríts meg egy kevés lilahagymát olajon, keverj hozzá a lekvárból és máris kész a csatni, azaz egy pikáns mártogatós.
– készíthetsz belőle cékla levest is. Elég egy kis tejszínnel vagy joghurttal összekeverni, mehet hozzá egy kevés olívaolaj, só, bors, esetleg reszelt torma.
– turmixnak is felhasználhatod: tejjel vagy ananászlével összeturmixolva már ihatod is. De almalével is nagyon finom.
– bármilyen majonézes salátához adhatsz egy kiskanállal. Gyönyörű rózsaszínes, lilás lesz tőle az étel. Sajt- és almasalátához különösen ajánlom.
– tortakrémhez is keverhetsz belőle egy kiskanállal, csodálatos színe lesz tőle.
– hamburgerhez kiváló szószt készíthetsz belőle kevés sóval, borssal, balzsamecettel felturbózva.
– keverheted burgonyával is: rösztihez, lapcsánkához, tört krumplihoz, burgonyapüréhez egy-két kiskanállal keverve egészen különleges hatást érhetsz el.
– melegszendvicshez: csipet sóval, borssal, balzsmecettel keverd össze, kend meg vele a kenyereket és a tetejére olvassz sajtot. Ennyi az egész.
– keverheted főtt rizshez is, színes, illatos, különleges köret lesz így belőle.
– galuskába keverve pár kanállal, feta sajttal megszórva megint valami egészen új finomság lesz belőle.
Kísérletezz bátran, a variációk száma szinte végtelen.
Látod mennyi mindenre lehet használni egy üveg céklalekvárt?
Rendelj pár üveggel ide kattintva és akár édes, akár sós ételekhez felhasználva igazán egyedi finomságokat varázsolhatsz belőle.
De, ha rám hallgatsz, akkor úgy magában egyél meg belőle naponta pár kanállal. Nagyon finom és még rengeteg vitamin is van benne. A legújabb kutatások szerint csodagumónak is lehet nevezni a céklát. De erről a következő bejegyzésemben fogok írni.