Erről az ételről először a kertszomszédomtól hallottam. Ájuldozva mesélte, mennyire finom is volt, amikor először Olaszországban ettek ilyet a feleségével. Amikor hazajöttek a nyaralásból, első dolga volt rozmaringot ültetni, hogy majd ennek a leveleit felhasználva ő is készítsen ilyen lepénykét. Aztán egyszer nagy boldogan megkínált engem is ebből a finomságból, és tényleg én is úgy gondolom azóta, hogy érdemes időnként ilyet sütni.

A focaccia tulajdonképpen olasz lepénykenyér, vagyis inkább pizzatészta kicsit egyszerűbben elkészítve. Nincs rajta semmi más csak rozmaring, fokhagyma és olívaolaj. Mégis nagyon finom.

Én egy kicsit még tovább is gondoltam az alapreceptet és így még különlegesebb lett a végeredmény.

Focaccia kicsit másképpen – egyszerű recept felturbózva

Hozzávalók:

  • 1 üveg „Kertecske” Birsalma lekvár

  • 50 dkg liszt

  • 2 dkg élesztő

  • 3 dl víz

  • 1 teáskanál só

  • 3 evőkanál olívaolaj

  • 2 gerezd fokhagyma

  • 2 evőkanál aprított rozmaring

Elkészítése:

Az élesztőt 1 evőkanál liszttel és fél dl vízzel elkeverjük, hagyjuk felfutni. Amikor már hólyagos, hozzászitáljuk a többi lisztet, elkeverjük a vízzel, sóval és jól kidoldozzuk. Tulajdonképpen egy kenyértésztát gyúrunk belőle. Letakarva legalább 1-2 órán át langyos helyen kelesztjük.

Amikor szép nagyra, duplájára nőtt a tészta, akkor gyúrótáblán kinyújtjuk tepsi nagyságúra. A tepsit kivajazzuk, kilisztezzük és a kinyújtott tésztát áttesszük bele. Megint hagyjuk kelni legalább 10-20 percig. Közben a sütőt előmelegítjük 200 C-ra.

Mielőtt a sütőbe tesszük a szépen megkelt tésztát az ujjunkkal megbökdössük, mélyedéseket nyomunk bele. A fokhagymát megtisztítjuk, átnyomjuk fokhagymaprésen és az olívaolajjal összekeverjük. Egyenletesen eloszlatjuk a tészta tetejére. Végül megszórjuk aprított rozmaringgal.

Sütőben 200 C-on 15 percig sütjük, majd szeletekre vágva, még melegen tálaljuk.

Ez így önmagában fogyasztva nagyon ízletes, de tovább fokozhatjuk az élvezeti értékét, ha a tetejére még birsalma lekvárból kis halmokat rakunk. Nagyon érdekes ízhatást lehet így elérni. Egyszerre sós, édes, rozmaringos, fokhagymás = nagyon finom. Érdemes kipróbálni.

Persze más lekvárral is lehet kísérletezni. Én megkóstoltam az általam készített másik két lekvárral is: rebarbarával és sütőtökkel. Mindkettőt nagyon finomnak találtam. Kóstold meg te is.

 

Én az egyszerűség híve vagyok, ezért tepsiben, szögletes formában készítem ezt a receptet.

De persze lehet variálni a formával is: készítheted úgy is, hogy a megkelt tésztát ketté veszed és pizzaformába téve sütöd meg. Ha nincs pizzasütőd, akkor pedig kerek formává nyújtod és úgy is megsütheted a tepsibe téve.

Lehet azt is, hogy a megkelt tésztát kétfelé veszed.

Az egyiket kör alakúra nyújtod és rozmaringgal, olajjal, fokhagymával kened meg. A tészta másik felét szintén kör alakúra nyújtod és csak lekvárhalmokat teszel a tetejére. Így egyszerre lesz egy sós és egy édes ételed. Kész is a komplett ebéd.

Share This