A balatoni nyaralások elengedhetetlen kelléke volt úgy harminc évvel ezelőtt a gofri. Hosszú sorokban álltunk érte, hogy aztán a tejszínhabos, csokis feltétek vígan csurogjanak a kezünkön, szánkon lefelé. A lángos, palacsinta és a hekk mellett ez volt aztán az igazi nyári élvezet.

Nem tudom ma mennyire népszerű, én nagyon szeretem.
Elkészítése nem bonyolult. Egyetlen kicsit extra dolog, ami kell hozzá, az a speciális sütő. De ma már ennek a beszerzése sem okoz gondot, ráadásul nem is drága. Nekem egy olyan sütőm van, aminek a betétjét ki lehet cserélni. Ha akarom, akkor gofrit készítek benne, máskor melegszendvicset, megint máskor pedig húst tudok benne pirosra, ropogósra sütni. Érdemes ilyen kombinált készüléket venni, mert kevés helyet foglal és nagyon praktikus.
No, de térjünk rá, akkor a lényegre, hogyan is készül a gofri.

Gofri recept, a balatoni nyarak emlékére
Hozzávalók:
1 üveg “Kertecske” Birsalma lekvár
- 2 tojás
- 30 dkg liszt
- 4 dl tej
- 5 dkg olvasztott vaj
- 10 dkg kristálycukor
- 1 csomag sütőpor
- csipet só
Elkészítése:
A lisztet tálba tesszük. Hozzáadjuk az egész tojásokat, az olvasztott vajat, a kristálycukrot, a sütőport és csipet sót. Apránként hozzáadagoljuk a tejet, jól összekeverjük egy fakanállal. A végén folyós, lágy, egynemű masszát kapunk.
A gofrisütőt előmelegítjük és kicsi merőkanállal beleadagoljuk a tésztát. Egy-két percig sütjük, majd forrón tálaljuk.

Innen kezdve a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Kínálhatjuk csak porcukorral megszórva, lekvárral, vanília pudinggal, csokoládéval, tejszínhabbal, öntetekkel, stb.
Ha nem teszünk a tésztába cukrot, akkor akár sósan is ehetjük. Rakhatunk a tetejére sajtot, fokhagymás olajat, sonkát.
Jelen esetben én lekvárt tettem a gofrihoz, mégpedig saját „Kertecske” Birsalma lekvárt. Ez kicsit savanykás, karakteres, finom ízű. Akár tejszínhabot is készíthetsz és keversz hozzá a lekvárból, vagy a tetejére csurgatod. Próbáld ki te is ezzel, vagy a többi általam készített lekvárral, amit itt az oldalamon meg tudsz rendelni.
Ha igazi különlegességre vágysz, akkor pedig rakj tejszínhab rózsákat a gofri tetejére, majd koronázd meg szeletekre vágott zöld dió befőttel, vagy birsalmasajtból kivágott szívecskékkel, csillagokkal, egyéb formákkal.