Ez megint egy olyan édesség, amit soha nem lehet megunni. Egészséges, finom, variálható, pár perc alatt elkészíthető.

Tudom, manapság rengeteg féle, fajta áll rendelkezésre a boltokban a gyümölcsös joghurtok polcain. De nem lenne jobb, ha saját magunk készítenénk, olyan alapanyagokból, amiről biztosan tudjuk, hogy hogyan készült? Én egy ilyen megoldást mutatok most.

Gyümölcsjoghurt villámgyorsan

Hozzávalók:

Elkészítése:

Két lehetőség van: vagy magunk készítünk joghurtot, vagy veszünk kistermelőtől, megbízható forrásból, esetleg a legközelebbi boltból.  Bármelyik megoldást választjuk a továbbiakban azonos a teendők sora, ami kb. 1 perces munkából áll. A joghurtot rétegezve összerakjuk egy szép pohárban birsalma, rebarbara vagy sütőtök lekvárral. Egy kanállal megesszük.

Ha készen veszünk natúr joghurtot, az a legegyszerűbb, de mi magunk is elkészíthetjük, mert igazán nem bonyolult.

Hogyan készül a joghurt házilag, egyszerűen?

 

A legjobb, ha házi tejet szerzel hozzá. Jó zsíros, finom, igazi tehénből fejt tej, ami nincs lefölözve, ez a tökéletes választás. Ha nem jutsz ilyenhez, akkor minél frissebb bolti tejet vegyél, magas zsírtaltalommal.

Elég lesz 1 liter tej hozzá. Forrald fel, majd várd meg, amíg visszahűl kézmelegre. Ha van hőmérőd, akkor úgy 45 C-ig hűtsd vissza. Ekkor kell belekeverni 3-4 evőkanál élőflórás joghurtot. A legjobb, ha ezt is termelőtől veszed. Ha nem tudsz termelőt, aki árulna igazi joghurtot, akkor megintcsak jó lesz a bolti is, de a lényeg, hogy „élőflórás” legyen. Ebből rakj a kézmeleg tejbe pár kanállal, majd jól keverd össze és rakd szobahőmérsékletre. A leghamarabb olyan 25 C környékén fog elkészülni. Másnapra már készen is van. Tedd hűtőbe, ott pár napig eláll.

Ebből a finom joghurtból használj fel tetszés szerint annyit, amennyit elfogyaszt a család gyümölcsös változatban. Mindig tegyél félre 3-4 evőkanállal, amivel megint beolthatsz 1 liter tejet. Így folyamatosan, mindig lesz otthon saját készítéső joghurtod.

Sokkal olcsóbb, sokkal finomabb és te is elő tudod állítani.

 

A variációk száma pedig végtelen. Ha van otthon bármilyen igazi, házi lekvárod, akkor azzal rétegezve, vagy éppen összekeverve eheted.

A tetejére rakhatsz idénygyümölcsöket:

  • Tavasszal: epret, rebarbara darabokat.
  • Nyáron: cseresznyét, meggyet, egrest, ribizlit, málnát, áfonyát, barackot, szilvát.
  • Ősszel: almát, körtét, szőlőt.
  • Télen: narancsot, banánt, kivit, mangót, ananászt, aszalt gyümölcsöket.

Ha nem fogyókúrázol, akkor akár egy kevés tejszínhabbal is gazdagíthatod a pohárdesszertet.

Gyors, egyszerű, finom, egészséges. Kell ennél több?

Ugyanezt az édességet elkészítheted rebarbara lekvárral, vagy sütőtök lekvárral is. Itt az oldalamon mindegyikből tudsz rendelni.  Kóstold meg őket bátran.

Share This