Erre vártam egy évet. Végre újra itt a birsalma leszedésének az ideje. Ez az év a nagyon kellemes meleg nyárral igazán jót tett a termésnek. Nagyon szép sárga, illatos birsalmák várják, hogy holnap leszedjük őket. A formájuk is nagyon változatos. Van alma alakú és körte alakú is. Van olyan fám, amin alig van termés, de hatalmas nagyra nőttek a gyümölcsök és van olyan, amin rengeteg van, de cserébe kicsi szemek lettek. Furcsa növény ez a birsalma, az biztos.

Többféle fajtát ültettem, pont azért, hogy biztosan legyen minden évben termés: Vranja, Bereczki bőtermő, Konstantinápolyi. Az én kertecskémben ezekből áll a “fasor”. Van amelyik kicsit korábban virágzik, van amelyik később, van amelyik keményebb, van amelyik levesesebb. Feldolgozva mindegyik nagyon finom lesz.

Imádom azt a semmivel össze nem hasonlítható illatot, ami betölti nálunk a levegőt, egészen addig, amíg az utolsó darabok is fazékba nem kerülnek. Én minden adagot leellenőrzök főzés közben és persze utána is: melegen és épphogy kihűlt állapotban is.

A birsalmasajt mellett újra készül birsalma lekvár is.

Tulajdonképpen a birsalmasajt egy tovább főzött, majd kiszárított lekvár. A különbség csupán annyi, hogy a lekvárba a lehető legkevesebb cukrot teszek és állagát tekintve folyós, kenhető. Egyikben sincs tartósítószer. A birsalmasajt kiszárad, ettől áll el. A lekvár pedig üvegekbe kerül és kidunsztolom, felbontás után viszont hűtőben kell tárolni és egy-két héten belül elfogyasztani. De ezzel nem szokott gond lenni.

A rendelésedet máris leadhatod, a kiszállítás időpontját megbeszéljük. A kertecském kicsi, – nem véletlenül választottam ezt a nevet neki – ezért sajnos nem fog jutni minden érdeklődőnek a termkeimből. Ha nem szeretnél lemaradni, akkor kérlek, minél előbb jelezd, hogy miből mennyit szeretnél. Az üveges termékek 2 évig elállnak. A birsalmasajt is elállna addig, de a gyakorlatban nem igazán lehet ezt a hosszú időt megvárni.

Sokan úgy gondolják, hogy majd karácsony előtt szeretnének vásárolni.

De miért várnál addig? Most főzöm frissen a birsalmasajtot, nyugodtan elteheted az ünnepekig. De akár már előtte is nagyon jó ajándék lehet anyósnak, apósnak, nagymamáknak, nagypapáknak, kollégáknak.

Ha esetleg nem tudod hogyan kell tárolni a birsalmasajtot, akkor kattints ide, itt írtam erről.

Igen, tudom. Sokan fogyókúráznak, vagy éppen cukor problémákkal küszködnek. Nekik vegyél inkább rebarbara lekvárt, abban alig van cukor. És az is finom. Az oldal tetején a “Rendelés” menüpontban minden általam készített terméket megtalász.

Share This