Ezt a birsalmasajtot másfél évvel ezelőtt  készítettem. Nézd milyen csodás állapotban van.

Gyönyörű sötét narancsos, majdnem bordó színe lett. Az állaga kemény, de késsel vékony szeletekre vágható.

Az illata még mindig kellemes, birsalmás.

Az íze pedig mennyei.

 

Úgy látom, hogy érdemes sokáig tárolni, mint a jó bort. Az ízek összeérnek, harmonikusak lesznek és elég  csak egy pici falat belőle, ha éppen édességet kívánunk.

Az igazság az, hogy nagyon ritkán jutok én is hozzá ilyen régi, több mint egy éves birsalmasajthoz. Ilyen sokáig nem maradt még meg soha abból, amit én készítettem

Most is a véletlenen múlott. 

 

A dolog úgy történt, hogy egy kedves rokonomnak tettem félre egy 1 kg-os darabot. Aztán telt, múlt az idő, közben mindenki elfoglalt volt, nem jött érte. Én meg szépen beraktam a kamra polcára folpackkal becsomagolva, gondolván, hogy majdcsak előkerül a gazdája. Aztán kiderült, hogy akinek szántam, sajnos beteg lett, egyelőre nem ehet ilyen édességet. Így aztán most eszembe jutott, hogy bizony, valahol ott van ez a csodás finomság a polcon, azóta is.

És akkor nézzük azt a kérdést, hogy meddig tárolható a birsalmasajt?

Amíg meg nem eszik, vagyis, amíg el nem fogy. De tényleg.

A képen látható birsalmasajtot tökéletes állapotban fogyasztotta el a család több, mint másfél évvel az elkészítése után.

De biztosan állíthatom, hogy még tovább is maradhatott volna a polcon, semmi baja nem lenne.

Persze nagyon nehéz lett volna megállni, hogy csak nézegessük és ne együk meg jóízűen. 

 

Ettél már olyan házi lekvárt, ami évekig ott állt a polcon?

Nem a bolti lekvárról beszélek, ami száz év múlva is ugyanolyan ízű és állagú. Hanem arról a típusú üveges lekvárról, ami olyan nagymamás, nagynénis, legalább 5-10 éve készített. Tudod, amikor már fele addig ér az üvegben a finomság, mint eredetileg volt benne. Szinte már össze aszalódott, a színe is sötét lett, nem lehet már tudni, hogy miből is készülhetett. Alig lehet kipiszkálni az üvegből, olyan kemény, de amikor megkóstolod, a mennyekben jársz. No, ez a birsalmasajt is ilyen. 

birsalmasajt csak akkor van biztonságban, ha elfelejtettük, hogy hova is dugtuk el a család többi tagja elől. Pedig érdemes lenne jó sokáig tárolni, mert tényleg egyre finomabb lesz az idő előre haladtával.

Valódi, házi tehéntejből készült sajttal csodás eledel. Csak úgy, magában, csemegének.  

Tehát az eredeti kérdésre adott válasz: a birsalmasajt addig áll el, amíg el nem fogy.

Persze nem mindegy, hogy hogyan tároljuk.  Erről írok majd a következő bejegyzésben.

Share This