A világot vírus veszély fenyegeti, arra kérnek minket maradjunk az otthonainkban, közben március vége van és esik a hó. Megbolondult a világ. Mit lehet ilyenkor tenni? Elfoglalni magunkat valami olyasmivel, ami leköti a figyelmet és ad némi boldogságérzetet. Én most ezért sütöttem meg ezt a nem túl egyszerűen elkészíthető, de nagyon finom “boldogság sütit”. 

Ha neked is szükséged van egy kis figyelem elterelésre, akkor próbáld ki a receptet.

Néger kocka, mert kell a boldogság

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 15 dkg vaj
  • 14 evőkanál kristálycukor
  • 6 db tojás
  • 10 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál kakaó
  • 50 dkg liszt

A habhoz:

  • 6 db tojás fehérje
  • 20 dkg porcukor

A mázhoz:

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 evőkanál tej
  • 2 evőkanál étolaj

Elkészítése:

A 15 dkg szobahőmérsékletű vajat keverd ki habosra a cukorral. Keverés közben apránként add hozzá a tojások sárgáját. Közben verd keményre a tojások fehérjéjét is. A két alapanyagot keverd óvatosan össze a liszttel, kakaóporral és a szódabikarbónával együtt.

Sütőpapírral kibélelt tepsiben 200 C-on süsd 15-20 percig. Várd meg, míg kihűl, majd a sütőpapírt húzd le róla és fordítsd fejjel lefelé a piskótát. A tetejét kend meg birsalma lekvárral. Nem kell rá az egész üveggel, elég kb. a fele.

A 6 db tojás fehérjét gőz fölött verd sűrű habbá a 20 dkg cukorral együtt. Addig kell verni, amíg ragacsos és nagyon sűrű nem lesz. Vigyázni kell, hogy ne melegedjen át túlságosan, mert akkor rántotta lesz belőle, de elég meleg legyen ahhoz, hogy kemény hab legyen belőle. Amikor már fényes és forró, akkor kell levenni és kicsit kihűlve rákenni egyenletesen a lekváros piskóta tetejére.

Az étcsokoládét az olajjal és a tejjel együtt gőz fölött, állandó keverés közben melegítsd fel. Addig kell kavargatni, amíg egynemű, sűrű massza nem lesz belőle. Ekkor vedd le a gőzről és kicsi hűtés után már kenheted is rá a tojáshab tetejére.

Csinálhatod úgy is, hogy nem teszel tejet a csokihoz, csak pici olajjal olvasztod meg, de akkor számíts arra, hogy kőkemény csokibevonatod lesz. Ha így szeretnéd, akkor viszont rögtön kockázd be késsel, ott, ahol később majd szeretnéd felvágni, hogy szeletelésnél ne törjön szét a csokimáz.

Most már nincs más dolgod, mint megkóstolni az elkészült süteményt.

Ahogy a képeken látod, az enyém egy kicsit ragacsos maradt, nem igazán tudtam egyenletesen tökéletesre szeletelni. De miért is kellene tökéletesnek lennie? A világ sem tökéletes. Ez pedig házi sütemény. A lényeg, hogy nagyon finom.  Ráadásul ebből a receptből jó sok lesz, pár napig majszolhatja a család.

Legközelebb próbáld ki birsalma helyett rebarbara lekvárral is, amit szintén itt az oldalamon tudsz megrendelni. 

Jó étvágyat kívánok!

Share This