Én leginkább karácsonykor szoktam ezt a finom süteményt elkészíteni. Kissé macerás, de nagyon megéri. Ha a képeket megnézve nem kapsz kedvet hozzá, akkor hagyd a csudába. Ha viszont máris összefut a szádban a nyál, akkor hajrá, süsd meg.

A tésztát töltheted az itt leírt recept alapján, de tehetsz bele mákot vagy akár gesztenye tölteléket is. 

Pozsonyi kifli birsalmasajttal, igazi karácsonyi finomság

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 20 dkg Birsalmasajt

  • 30 dkg darált dió

  • 20 kg porcukor

  • 10 dkg édes morzsa

  • reszelt citromhéj

Az élesztőt langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a jól felvert egész tojásokat, az élesztőt, porcukrot, sót, tejet és gyorsan összedolgozzuk. Két órán át deszkán letakarva pihentetjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. 3 dl vízből a cukorral sűrű szirupot főzünk. Ebbe beleöntjük a darált diót, összekeverjük. Levéve a tőzről hozzákeverjük a morzsát, a reszelt citromhéjat és az apró kockákra vágott birsalmasajtot.

A szépen megkelt tésztát elővesszük és 30 darab kis golyóba osztjuk. Ovális alakra kinyújtjuk. A töltelékkel megkenjük a széleit és patkó alakú kifliket formálunk belőle. Végeit befelé hajtjuk.

Sütőlemezre rakjuk és a tetejét egész tojással megkenjük, majd még legalább 30 percig kelesztjük.

Forró sütőben, kb 200 C-on 20-25 percig sütjük.

Akár úgy is elkészíthetjük ezt a kiflit, hogy csak birsalmasajttal töltjük meg.

Ebben az esetben a kinyújtott tésztához igazodva nagyobb téglalapokat vágunk a birsalmasajtból, akkorákat, hogy jól be lehessen tekerni, rá lehessen hajtani a tésztát. Sütése ugyanúgy történik, ahogy azt már leírtam. 

Igazi ünnepi sütemény. Kiváló alternatívája a bejglinek. Ráadásul napokig eláll, nem szárad ki és nagyon finom. Ha mégis maradna belőle, akkor nyugodtan le is lehet fagyasztani és bármikor elővenni, amikor éppen szükség van rá. Szobahőmérsékleten felengedve pont olyan, mintha frissen sült volna ki.

Szépen becsomagolva celofánba és színes szalaggal átkötve gasztroajándéknak is kiváló.

Ha még csak most találtál az oldalamra, akkor joggal merül fel a kérdés, hogy jó, jó, de:

Hol lehet birsalmasajtot venni?

Itt nálam, görgess a lap aljára és kattints a képre.

Share This