A ketchupon és majonézen kívül még rengeteg lehetőség van arra, hogy finom szószokat fogyasszunk. Itt van például a csatni (chutney), ami ázsiából terjedt el az egész világon. Érdemes kipróbálni, mert igazán változatos ízeket lehet készíteni. Édes, sós, csípős, fűszeres mártogatós, amihez rengeteg féle gyümölcsöt is felhasználhatunk.
Nagyon finom csatnit lehet készíteni például rebarbarából.
Mivel nálunk tavasszal terem, frissen leginkább akkor lehet fogyasztani, felhasználni. De én készítettem belőle lekvárt, amit bármikor elő lehet venni és kicsit átalakítva felhasználni.
Az oldalamon található receptek alapja a saját kertecskémben termett alapanyagok felhasználásával készült, kézműves, kistermelői lekvárok. Ennél a receptnél a rebarbara lekvár.
Rebarbara csatni (chutney) héjában sült krumplival
Hozzávalók:
- 1 üveg „Kertecske” Rebarbara lekvár
- 2 kg kicsi szemű krumpli
- 3 evőkanál olíva olaj, vaj vagy szalonna zsír
- só
Elkészítése:

Ennél egyszerűbb vacsorát elképzelni sem tudok.
Lehetőleg apró, egyforma méretű krumplit érdemes hozzá beszerezni. Héjastól jól meg kell mosni, majd egy alufóliával bélelt tepsibe tenni.
A sütőben nagyjából 1 óra alatt sül meg 200 C-on, de azért időnként érdemes ránézni, kicsit megforgatni.
Amikor megsült, minél hamarabb, még forrón tányérra tenni, meglocsolni olíva olajjal, vagy igazi házi vajjal. Ha nem diétázol, akkor inkább szórd meg kisütött szalonna darabokkal és szalonna zsírral is.

Tálald mellé a rebarbara lekvárt. No, jó, igen, ez így egy kicsit csalás, mert az igazi csatniban több összetevő van. Szerintem viszont ez a lekvár önmagában is nagyon finom, fölösleges bármivel tovább ízesíteni. Persze megteheted. Néhány ötlet, ha még szeretnéd megbolondítani valamivel:
– csili, reszelt gyömbér, fokhagyma, koriander, kömény, bors.
Nyugodtan kísérletezz. Biztos meg fogod találni azt a variációt, ami neked a legjobban ízlik. Először csak egy fűszert tegyél bele, csak egy csipetnyit, kóstold meg. Ha jónak találod, akkor fogyaszd el, ha még hiányzik belőle valami, akkor adj hozzá egy másik fűszert is. Előbb-utóbb, biztos megtalálod azt az ízt, ami neked a legfinomabb lesz.

Ha marad a csatniból, akkor másnap ropival, grossinivel tálald fel, mint nassolni valót. De akár főtt virsli mellé is adhatod mustár helyett. A felhasználási lehetőség szinte végtelen.

A csatni nagyon finom húsok mellé: akár főtt húshoz torma és mustár helyett, vadhúsokhoz áfonyaszósz helyett, sült húsokra rásütve – vagy mellé tálalva. Kiváló rántott zöldségekhez, rántott sajtokhoz, rántott húsokhoz is.
Hamburgerbe szószként használható, de érdemes kipróbálni sült burgonyával, csipsszel mártogatva is. Kenyérre kenve és megszórva sajttal elképesztően érdekes ízű melegszendvics készíthető belőle.