Gyermekkori álmom vált valóra, amikor pár éve hozzájutottam egy kertecskéhez. Mindig is ezt szerettem volna csinálni: növényeket, virágokat nevelni, fákat gondozni. De aztán máshogy alakult. Amikor pályát kellett választani, kinevettek a szüleim, hogy mi lenne velem kertészként, hiszen városi lány vagyok. Én jó kislány módjára aztán mást tanultam, kereskedtem, üzleteket kötöttem, céget vezettem. De mindig is éreztem, hogy én egészen mást szeretnék.

50 évesen elegem lett az eddigi rohanásból, nyüzsgésből. Hónapokat gyötrődtem, hogy mit is csináljak, mit termesszek, hiszen én gazdálkodni szeretnék!

Azt mondják, hogy ha bezársz egy ajtót, kinyílik egy új. Most már biztosan tudom, hogy ez így van. Az egyik éjszaka nagymamámmal álmodtam. Elgondolkodtam.

Amikor még nagymamámnál nyaraltam pici gyerekként egy kicsi faluban, akkor milyen boldog voltam. Mit is csináltunk? Kertészkedtünk, lekvárokat főztünk, befőtteket készítettünk. No és birsalmasajtot. Annak a birsalmasajtnak az ízét ma is érzem a számban. És akkor megszületett a döntés. Felhagyok az eddigi életemmel és arra az útra lépek, amit eddig is tudtam, hogy az én utam. És láss csodát. Éppen volt egy eladó kertecske a lakásunktól pár kilométerre, egy természetvédelmi terület szélén, csodás környezetben. Azonnal éreztem, hogy igen, megérkeztem, végre a helyemre kerültem. Azóta kertészkedek, lekvárokat főzök és soha ilyen boldog még nem voltam.

Ha eljut hozzád a birsalmasajtom, vágd apró darabokra, szórd rá egy vajas kenyér tetejére és egy békés délután majszold el egy finom tea mellé. Gondold át közben az életedet, nosztalgiázz egy kicsit, révedj a múltba és lásd meg, hogy jó helyen vagy-e ebben a világban. Ha esetleg nem azt csinálod, amit szeretnél, akkor ne várj sokáig, – ne várj addig, mint én – keresd meg minél előbb a te utadat.

Küldök neked egy színes kis pillangót ajándékba. Tudd, hogy bármikor lehet változtatni, bármikor lehet szárnyakat növeszteni és szárnyalni.

Remélem, hogy az én történetemmel és a birsalmasajtommal egy falatnyi boldogságot tudok csempészni az életedbe.

Krotos Erika
Birsalmasajt készítő, kistermelő 

Share This