A csatni (chutney) egy nagyon különleges szósz, ami a távol-keleti konyhákból került át hozzánk. Érdemes kísérletezni a különböző ízekkel, mert igazán változatossá lehet vele tenni az egyszerű főtt vagy sült burgonyát is.

A sütőtök felhasználása ilyen célra azért problémás, mert általában egészben lehet megvenni, jó nagy, több kilós darabokban. Cipelhetjük haza a piacról, majd a darabolása és sütése sem túl könnyű feladat. Én viszont készítettem sütőtök lekvárt, amiben már fűszerek is vannak és így nincs más dolgunk, mint felbontani egy üveggel és máris lehet belőle kicsit továbbgondolva csatnit készíteni. 

Az itt található csatni recept alapja a saját kertecskémben termett alapanyagok felhasználásával készült, kézműves, kistermelői lekvár. Ennél a receptnél a sütőtök lekvár.

Sütőtök csatni (chutney) héjában sült burgonyával

Hozzávalók:

Elkészítése:

A legjobb lenne újburgonyából készíteni, de annak sajnos elég rövid a szezonja. Akár télen is el lehet készíteni, a lényeg az, hogy apró szemű, ép héjú burgonyát vegyünk hozzá. Nagyon alaposan mossuk meg a burgonyát több vízben, egészben. Egy nagy tepsit kibélelünk alufóliával és a burgonyát héjastól a tepsibe rakjuk. Előmelegített sütőben, 200C-on kb. kb.1 órán át sütjük, illetve addig, míg puha nem lesz.

Közben az olajon picit megfuttatjuk a megtisztított és fokhagymanyomón áttört fokhagymát. Beleöntjük a sütőtök lekvárt és az őrölt koriandert, pici sóval ízesítjük. Annyi vizet öntsünk hozzá, hogy jó sűrű, de kissé folyós állagú legyen. Csilivel, csiliporral, karikára vágott csípős paprikával adhatunk neki pikáns ízt.

Egyesek szerint az igazi csatninak olyan édesnek kell lenni, hogy összeragadjon a szánk, és olyan csípősnek, hogy levegőt se kapjunk. Szerintem meg egyszerűen csak legyen finom. Persze kinek mi ízlik.

Tegyél bele annyi csípős ízt, amennyit csak szeretnél.

A megsült burgonya mellé kínáljuk a sütőtökös csatnit.

Ha másnapra esetleg még marad belőle, akkor pirítós kenyér tetejére kenjük rá. Teával kitűnő vacsora lesz. De akár sós mártogatósként is felhasználhatod grossinivel, csipsszel.

Kóstold meg a többi lekváromat is, akár magában, akár csatninak elkészítve.

Share This