No, ez az az étel, amit szinte minden nap másként lehet csinálni. Hogy őszinte legyek én is csak pár éve bukkantam rá az ötletre, hogy sütőtökből is lehet levest készíteni. Az interneten nézelődtem és meglepődtem, hogy milyen sok receptet lehet találni ebben a témában. Kipróbáltam párat és arra jöttem rá, hogy érdemes vele kísérletezgetni, de van néhány probléma.

A legtöbb recept úgy indul, hogy vegyél kb. 1 kg-os sütőtököt.

És itt már el is érkeztünk az első komoly nehézséghez. A sütőtökök általában több kg-osak. Ha nagyot veszünk egészben, akkor azt haza kell cipelni. Nem könnyű feldarabolni sem. De az igazi gond most jön. A leveshez elég lenne 1 kg-os darab. Mi legyen a többivel? Persze, meg lehet sütni. De akkor meg kinek van kedve még leves formájában is azt enni?

Tegyük el későbbre a maradék tököt? De hová? Sajnos elég hamar megromlik.

Ha viszont kisebb tököt szeretnénk, akkor marad az a lehetőség, hogy ki kell menni a piacra, ahol esetleg vágnak nekünk tetszés szerinti méretet. Akkor viszont mire haza visszük, biztos, hogy minden sárga színben fog pompázni a szatyrunkban. A másik gond, hogy általában azt szokták felvágni, ami már elkezdett romlani.

De akkor mi legyen a megoldás?  – Sütőtök lekvár.

Én készítettem a sütőtökből lekvárt, amit bármikor elő lehet venni és máris lehet belőle levest készíteni. Nem csak szezonban van kéznél, hanem bármikor, amikor csak szeretnénk. Így tényleg pár perc alatt finom krémlevest lehet belőle készíteni.

Sütőtök krémleves, de azonnal –  recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Az összes hozzávalót összekeverjük, felfőzzük. És kész. Ennyi. Ehetjük.

Ez az alaprecept. Innentől már csak a fantáziánk szab határt a lehetőségeknek.

Tálalhatjuk forrón, azonnal. De, ha marad belőle, akkor hidegen is érdemes megkóstolni, mert úgy is finom.

 

További lehetőségek az alap recept variálására:

  • 1 dl narancslevet keverünk bele
  • őrölt szerecsendióval, kakukkfűvel ízesítjük
  • főzhetünk bele 2-3 db burgonyát, majd összeturmixoljuk
  • indiai fűszerekkel is megbolondíthatjuk: római kömény, kurkuma, garam masala
  • ötfűszer keverékkel igazán pikánssá tehetjük
  • csípősre készítjük: csilivel, csípős paprikával vagy Erős Pistával
  • korianderrel ízesítjük
  • olajon megpirítunk 1 fej apróra vágott vöröshagymát és 1 gerezd fokhagymát
  • 1 gerezd fokhagymát belenyomunk és pici rozmaringot
  • 1 dl száraz fehérborral keverjük össze

Tálalási ötletek:

  • tökmagolajjal, olívaolajjal, szőlőmagolajjal, olvasztott vajjal
  • pirított szalonna kockákkal, pirított baconnal, pirított sonkával
  • pirított kolbászkarikákkal
  • sajtforgáccsal, sajtdarabokkal, mozarella gombóckákkal
  • sajtos pirítóssal, sajtos krutonnal, csipsszel, ropival, grossinivel
  • fokhagymás kenyérkockákkal, fokhagymás olajjal
  • tökmaggal, dióval, mandulával, mogyoróval
  • sült tökkel, sült almával, sült körtével
  • mazsolával, szőlőszemekkel, datolyával, aszalt szilvával
  • narancslével, narancs darabokkal
  • sült hagymával, sült fokhagymával
  • aprított petrezselyemmel
  • egy kanál mézzel
  • koriander levéllel
  • tejföllel, tejszínnel

Láthatod, hogy csak amit most összeírtam, az legalább 300 féle variáció. Csak az alapot tudod tízféleképpen elkészíteni. Ehhez jön még a tálalásnál található 38 féle lehetőség. A variációk száma tehát rengeteg.

Ha van otthon egy üveg sütőtök lekvárod, akkor nem érhet váratlanul a kérés, ha a család krémlevest szeretne enni. Variáld kedvedre. Jó étvágyat.

Tekerj kicsit lejjebb és már meg is tudod nálam venni az alapanyagot.

 

Share This