Én imádom a telet. Főleg, ha hatalmas pelyhekben hullik a hó. Bármerre nézek, mindenütt fehér a táj és amíg az emberek nem tapossák össze, addig valami igazán tiszta szépség és nyugalom fedi be a világot. No, ilyen telet sajnos már régen láttam. A mostani is szürke, szomorú, rosszkedvű.

Ezért arra gondoltam, vigyünk színeket ebbe a mostani télvégi, kissé már tavaszi időbe. Így született meg ennek a lila, zöld és narancs színekben pompázó salátának az ötlete.

Téli színes saláta mentás rebarbarával – recept

Hozzávalók:

Elkészítése:

Vegyél elő szép színes tálakat. Szedd szét a salátát leveleire, jól mosd meg folyó hideg vízben, majd rázogasd le róla a vizet. Ha van salátacentrifugád, akkor azzal távolítsd el a salátáról a fölösleges nedvességet. Tépd apró darabokra és rakd a tálkák aljára.

A lila hagyma külső héját húzd le, majd vágj vékony karikákat belőle és oszd el a saláták tetején.

A narancs héját nagyon alaposan dörzsöld meg kefével, vagy dörzsi szivaccsal, majd forró vízzel jól mosd át. Vágd vékony szeletekre, darabkákra. Ha nem akarod a héját felhasználni a gyümölcsnek, akkor hámozd meg és utána darabold fel. Tegyél ezekből is a tálkákba.

Majdnem készen is vagy. Már csak az öntet hiányzik. 2-3 evőkanál rebarbara lekvárt egy pici vízzel, narancslével vagy citromlével hígítsd fel, hogy folyós állagú legyen. Locsold a saláta tetejére.

Készen is vagy. Jó étvágyat!

Ez a finom, ropogós, vitaminos saláta igazi téli, tavaszváró étel. Fogyaszthatod úgy is, hogy kevés olíva olajat csorgatsz még a tetejére. Vagy, ha van otthon mentád, akkor pár levélkét tépkedj hozzá díszítésnek.

Ez így önmagában is megállja a helyét egy könnyű vacsoraként. Ha tovább szeretnéd variálni, akkor tehetsz még bele feta sajtot darabokra vágva vagy akár kecskesajtot is. Desszertként pedig egyél utána egy szelet vajas kenyeret az üvegben maradt rebarbara lekvárral megkenve. 

 

Ezt a színes salátát felhasználhatod még:

  •  rántott csirkemell vagy éppen csirkecomb mellé is a vasárnapi ebédhez
  • előételként pár falatot elkészítve belőle egy pici kanálon vagy tálkán kínálva
  • sajtokkal együtt még gazdagabb salátaként
  • olajbogyóval kiegészítve
  • fokhagymával bedörzsölt, pírított kenyérkockákkal
  • sült vagy főtt virsli mellé
  • főtt húsokhoz köretként  

Ja, és persze más lekvárokkal is próbáld ki. Például sütőtök és birsalma lekvárral, amit itt a lap aljára görgetve meg is tudsz rendelni tőlem.

Share This