Rebarbara lekvár

1 200 Ft

Kistermelői, kézműves rebarbara lekvár mentával. 400 g = 1.200.- Ft. Tartósítószer mentes, E-mentes termék. Összetevők: rebarbara, cukor, menta.

Leírás

Azon gondolkodtam, hogy amíg arra várok, hogy a birsalma fáim igazán nagyra nőjenek és sok-sok birsalmasajtot tudjak készíteni, addig is kellene valami más kisebb növényt ültetni a fák közé. Hely van bőven, már csak az volt a kérdés, hogy mi legyen az. Olyan növényt kerestem, ami viszonylag gyorsan nő, finom és kevesen foglalkoznak vele. Így esett a választásom a rebarbarára.

Eszembe jutott, hogy az én drága nagymamám kertjében is volt belőle néhány darab. Nekem akkor gyerekként inkább a játékban volt hasznos, hiszen az óriási levelek mögé el lehetett bújni. Persze később, amikor már kinőttem a bújócskázási korszakomból, akkor szívesen segítettem a nagymamámnak a rebarbarából lekvárt főzni. Aztán valahogy elfelejtődött ez a fajta lekvár, helyette sok más finomságot főztünk, de amikor ez az emlék felötlött bennem, azonnal tudtam, hogy igen, megtaláltam, a rebarbara kell nekem.

A rebarbara egy igazán különleges, szép és hasznos növény. Hatalmas leveleivel érdekes színfoltja a kertemnek. Ide kattintva minden lényeges dolgot megtudhatsz róla. Nálam még csak második éves, de már jó néhány levélnyelet leszedtem és szintén a kertemben termett mentával együtt lekvárt főztem belőle. Igazán finom, illatos, kissé savanykás lekvár lett.

A zsenge levélnyeleket tavasszal kell leszedni és lehúzni róla a külső héját. Ezután jön a mosás, darabolás. Kevés cukorral együtt rövid ideig kell főzni. Én kicsire felaprított mentával ízesítettem, ami szintén megterem a kertemben. Néhány kisebb mentadarab maradt is a lekvárban, de ettől még izgalmasabb az ízhatás. A főzés után két napig puha takarók alatt pihentek az üvegek. Talán a mentának is köszönhetően kissé érdekes, zöldes árnyalatú lett a végeredmény, de az íze igazán csodás. Nem túl édes, inkább savanykás, kellemesen aromás. A menta épp csak sejtelmesen érződik benne.

A rebarbara lekvár kiváló csemege, csak úgy magában, vagy vajas kiflire, kalácsra kenve. Persze bármilyen süteménybe is teheted, ahol a recept lekvárt ír, oda bátran használhatod.

Ha éppen rebarbara krémlevest szeretnél készíteni, akkor nagyon egyszerű a dolgod, mert csak felbontasz egy üveg lekvárt és kevés tejszínnel és vízzel összeturmixolva máris tálalhatod.

Ha esetleg rokonnak, barátnak keresel gasztroajándékot, akkor ki ne hagyd ezt a különlegességet. Biztosan imádni fogja a megajándékozott. Vegyél hozzá zöld dió befőttet vagy éppen sütőtök lekvárt és máris három egészen elképesztő finomsággal lepheted meg a szeretteidet.

Karácsonyra is kiváló ajándék lehet ez a finomság. Idősebb korosztálynak azért, mert gyermekkorukban biztosan ettek ilyet, ezáltal régi idők emlékét fogod tudni felidézni náluk. A fiatalok pedig nyitottak a különlegességekre, tehát náluk is sikert fogsz aratni vele. Ne hagyd ki a birsalmasajtot sem az ajándékok közül. Vegyél legalább 1 kg-ot, vágd kisebb részekre és elosztva máris mehet a rokonoknak ajándékba. Meg persze a karácsonyi gyümölcskenyérbe is.

További információk

Tömeg400 g
Hivatalos adatok:

Kistermelői rebarbara lekvár
Készítette: Krotos Erika
Kistermelői regisztrációs szám: 20-1-T-138
Nettó tömeg: 400 g
Összetevők: rebarbara, cukor, menta.
Felbontás után hűtőben tárolandó.
Minőségmegőrzési idő: 2 év

Tartósítószer nélkül készült, ezért felbontás után hűtőben kell tárolni és 2 héten belül elfogyasztani.
Mesterséges adalékanyagokat nem tartalmaz, gluténmentes, E-mentes termék.

Értékelések

 1. GOCK

  Terem a kertemben rebarbara, amit gyakran használok húsokhoz, süteményekben, de még valahogyan sohasem jutott eszembe, hogy lekvárt főzzek belőle. Kíváncsian bontottam fel a lekvár ízléses, házias jellegű diszkrét, de mégis jellegzetesen egyedi csomagolását és…
  Az íze meghökkentően pikáns, messze felülmúlja a várakozásokat és őszintén szólva a kedvenc Kertecske lekvárom lett. Kicsit sajnáltam is elhasználni főzéshez, ettem volna inkább maga valójában, de már annyira rákészültem az ételre, hogy fájó szívvel, de a zömét elhasználtam ebben a sütőben sült sertésszűz ételhez (persze ezt sem bántam meg, mert a lekvár mentás, pikáns íze új dimenziót adott a húsnak:
  http://www.gock.hu/content/Sert%C3%A9ssz%C5%B1z-s%C3%BClt-rebarbara-lekv%C3%A1rral-recept

 2. GOCK

  Annyira ízlett a rebarbara lekvár, hogy ami az üveg alján maradt belőle, ezt a receptet készítettem:
  http://gock.hu/content/Rebarbar%C3%A1s-m%C3%A1lna-salsa-recept

Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.