Rebarbara lekvár

1 200 Ft

Kistermelői, kézműves rebarbara lekvár mentával. 400 g = 1.200.- Ft. Tartósítószer mentes, E-mentes termék. Összetevők: rebarbara, cukor, menta.

Leírás

Azon gondolkodtam, hogy amíg arra várok, hogy a birsalma fáim igazán nagyra nőjenek és sok-sok birsalmasajtot tudjak készíteni, addig is kellene valami más kisebb növényt ültetni a fák közé. Hely van bőven, már csak az volt a kérdés, hogy mi legyen az. Olyan növényt kerestem, ami viszonylag gyorsan nő, finom és kevesen foglalkoznak vele. Így esett a választásom a rebarbarára.

Eszembe jutott, hogy az én drága nagymamám kertjében is volt belőle néhány darab. Nekem akkor gyerekként inkább a játékban volt hasznos, hiszen az óriási levelek mögé el lehetett bújni. Persze később, amikor már kinőttem a bújócskázási korszakomból, akkor szívesen segítettem a nagymamámnak a rebarbarából lekvárt főzni. Aztán valahogy elfelejtődött ez a fajta lekvár, helyette sok más finomságot főztünk, de amikor ez az emlék felötlött bennem, azonnal tudtam, hogy igen, megtaláltam, a rebarbara kell nekem.

A rebarbara egy igazán különleges, szép és hasznos növény. Hatalmas leveleivel érdekes színfoltja a kertemnek. Ide kattintva minden lényeges dolgot megtudhatsz róla. Nálam még csak második éves, de már jó néhány levélnyelet leszedtem és szintén a kertemben termett mentával együtt lekvárt főztem belőle. Igazán finom, illatos, kissé savanykás lekvár lett.

A zsenge levélnyeleket tavasszal kell leszedni és lehúzni róla a külső héját. Ezután jön a mosás, darabolás. Kevés cukorral együtt rövid ideig kell főzni. Én kicsire felaprított mentával ízesítettem, ami szintén megterem a kertemben. Néhány kisebb mentadarab maradt is a lekvárban, de ettől még izgalmasabb az ízhatás. A főzés után két napig puha takarók alatt pihentek az üvegek. Talán a mentának is köszönhetően kissé érdekes, zöldes árnyalatú lett a végeredmény, de az íze igazán csodás. Nem túl édes, inkább savanykás, kellemesen aromás. A menta épp csak sejtelmesen érződik benne.

A rebarbara lekvár kiváló csemege, csak úgy magában, vagy vajas kiflire, kalácsra kenve. Persze bármilyen süteménybe is teheted, ahol a recept lekvárt ír, oda bátran használhatod.

Ha éppen rebarbara krémlevest szeretnél készíteni, akkor nagyon egyszerű a dolgod, mert csak felbontasz egy üveg lekvárt és kevés tejszínnel és vízzel összeturmixolva máris tálalhatod.

További felhasználási ötleteket, recepteket itt találsz. 

Ha esetleg rokonnak, barátnak keresel gasztroajándékot, akkor ki ne hagyd ezt a különlegességet. Biztosan imádni fogja a megajándékozott. Vegyél hozzá zöld dió befőttet vagy éppen sütőtök lekvárt és máris három egészen elképesztő finomsággal lepheted meg a szeretteidet.

Karácsonyra is kiváló ajándék lehet ez a finomság. Idősebb korosztálynak azért, mert gyermekkorukban biztosan ettek ilyet, ezáltal régi idők emlékét fogod tudni felidézni náluk. A fiatalok pedig nyitottak a különlegességekre, tehát náluk is sikert fogsz aratni vele. Ne hagyd ki a birsalmasajtot sem az ajándékok közül. Vegyél legalább 1 kg-ot, vágd kisebb részekre és elosztva máris mehet a rokonoknak ajándékba. Meg persze a karácsonyi gyümölcskenyérbe is.

További információk

Tömeg400 g
Hivatalos adatok:

Kistermelői rebarbara lekvár
Készítette: Krotos Erika
Kistermelői regisztrációs szám: 20-1-T-138
Nettó tömeg: 400 g
Összetevők: rebarbara, cukor, menta.
Felbontás után hűtőben tárolandó.
Minőségmegőrzési idő: 2 év

Tartósítószer nélkül készült, ezért felbontás után hűtőben kell tárolni és 2 héten belül elfogyasztani.
Mesterséges adalékanyagokat nem tartalmaz, gluténmentes, E-mentes termék.

Értékelések

  1. GOCK

    Terem a kertemben rebarbara, amit gyakran használok húsokhoz, süteményekben, de még valahogyan sohasem jutott eszembe, hogy lekvárt főzzek belőle. Kíváncsian bontottam fel a lekvár ízléses, házias jellegű diszkrét, de mégis jellegzetesen egyedi csomagolását és…
    Az íze meghökkentően pikáns, messze felülmúlja a várakozásokat és őszintén szólva a kedvenc Kertecske lekvárom lett. Kicsit sajnáltam is elhasználni főzéshez, ettem volna inkább maga valójában, de már annyira rákészültem az ételre, hogy fájó szívvel, de a zömét elhasználtam ebben a sütőben sült sertésszűz ételhez (persze ezt sem bántam meg, mert a lekvár mentás, pikáns íze új dimenziót adott a húsnak:
    http://www.gock.hu/content/Sert%C3%A9ssz%C5%B1z-s%C3%BClt-rebarbara-lekv%C3%A1rral-recept

  2. GOCK

    Annyira ízlett a rebarbara lekvár, hogy ami az üveg alján maradt belőle, ezt a receptet készítettem:
    http://gock.hu/content/Rebarbar%C3%A1s-m%C3%A1lna-salsa-recept

Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé.