Sütőtök lekvár

1 200 Ft

Kistermelői, kézműves sütőtök lekvár birsalmával 400 g = 1.200.- Ft. Tartósítószer mentes, E-mentes termék. Összetevők: sütőtök, birsalma, cukor, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, kardamom, citromlé.

Elfogyott

Leírás

Kertecskémben főleg birsalmafák vannak, mivel imádom a birsalmasajtot készíteni és enni is. De ezek a fácskák még fiatalok, ezért arra gondoltam, kihasználom a helyet és valamilyen más növényt is ültetek a fák közé. Találtam egy különleges tökfajtát, ezzel próbálkoztam.

Provanszi, vagy hívatalosan írva: provence-i muskotályos sütőtök. Akár 20 kg-osra is megnő, szép és igazán finom fajta, ezért nekem nagyon megtetszett. Amikor jó nagyra nőtt, megkóstoltuk sütve, de úgy nem igazán jó, mert rengeteg leve van. Ekkor jött az ötlet, hogy ezekből a gyönyörű tökökből nekem lekvárt kell főzni. A gondolatot tett követte, és néhány nap kísérletezgetés után megszületett a végeredmény, amivel igazán elégedett vagyok.


Így aztán a kertecskémben termett sütőtököt párosítottam kevés birsalmával, melyből finom, nem túl sűrű lekvárt főztem. A birsalmát semmiképpen nem hagyhattam ki belőle, egyrészt, mert van bőven, másrészt pedig azért mert finom, harmadrészt pedig azért, hogy ne kelljen zselésítő anyagot használni. Így a birsalma pektintartalmát hasznosítva igazán különleges finomság lett a végeredmény.

Így született meg a sütőtök lekvár birsalmával, egzotikus fűszerekkel ízesítve.

Állagát tekintve leginkább a sárgabarack lekvárra hasonlít. Színe élénk narancssárga, íze fűszeres, télies, leginkább mézeskalácsra emlékeztet. A sütőtök és a birsalma mellett cukor, citromlé, szegfűszeg, fahéj, gyömbér és kardamom ízesíti ezt a különleges lekvárt.

Fogyasztását javaslom magában, mint édesség, de vajas kenyérre, kalácsra, kiflire kenve is igazán finom. Ha szeretsz sütni, akkor akár lekváros piskótába is töltheted, de lekváros kalács, lekváros kifli, stb. is készülhet belőle. Ahol a receptek lekvárt írnak, ott nyugodtan használhatod ezt a finomságot.

Akár sütőtök krémlevest is készíthetsz belőle. Elég ha egy kis vízzel és tejszínnel hígítod, felfőzöd és máris tálalhatod. Ha még különlegesebb eledelre vágysz, szórj az elkészült leves tetejére pirított tökmagot. További recepteket itt találsz.

Gasztroajándéknak is kiváló, főleg a fiatalabb korosztály számára. Párosítsd bármelyik másik termékemmel és máris viheted karácsonyra, névnapra, szülinapra. Csinálj szép kis csomagot birsalmasajttal, zöld dió befőttel vagy éppen birsalma lekvárral összecsomagolva. Ne feledkezz meg a rebarbara lekvárról sem, ami szintén ínyenceknek való finomság.

Egyik termékem sem tartalmaz tartósítószert, ezért felbontás után tartsd hűtőben és két héten belül fogyasszátok el. Pontosan ezért használok aránylag kicsi üvegeket, nehogy sok legyen egyszerre és ráunjatok.

 

További információk

Tömeg400 g
Hivatalos adatok:

Kistermelői sütőtök lekvár
Készítette: Krotos Erika
Kistermelői regisztrációs szám: 20-1-T-138
Nettó tömeg: 400 g
Összetevők: sütőtőtök, birsalma, cukor, szegfűszeg, fahéj, gyömbér, kardamom, citromlé.
Felbontás után hűtőben tárolandó.
Minőségmegőrzési idő: 2 év

Tartósítószer nélkül készült, ezért felbontás után hűtőben kell tárolni és 2 héten belül elfogyasztani.
Mesterséges adalékanyagokat nem tartalmaz, gluténmentes, E-mentes termék.

Értékelések

  1. GOCK

    A sütőtök levár remek választás, elsősorban sütéshez, íze nagyon jól harmonizál süteményekkel, vagy totákkal. Én ehhez a sajttortához párosítottam, mindenkinek csak ajánlani tudom kipróbálásra:http://www.gock.hu/content/Narancsos-sajttorta-recept-s%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k-lekv%C3%A1rral-%C3%A9s-di%C3%B3val

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.