Zöld dió befőtt

2 000 Ft

Kistermelői, kézműves zöld dió befőtt 400 g = 2.000- Ft. Tartósítószer mentes, E-mentes termék. Összetevők: zöld dió, cukor, víz, citrom, szegfűszeg, fahéj.

 

Elfogyott

Leírás

A zöld dió befőtt azok közé a finomságok közé tartozik, amit, ha egyszer megkóstol az ember, nem tudja elfelejteni. Először gyermekkoromban ettem a nagymamám által készített zöld diót, amit persze soha nem fogok tudni utolérni, olyan finom volt.

Május végén a fél falunak fekete volt a keze. Hogy miért? Mert a zöld diót amikor leszedik, majd elkezdik megszurkálni, vízben áztatni, attól sajnos fekete lesz az ember keze. Fekete és semmivel nem lehet letisztítani. Tudom, ilyenkor jönnek az ötletek,  hogy: citromlé, ecet, sósav, hypo, hígító, dörzsi szivacs, só, homok, stb. Tapasztalatból mondom, hogy semmi, azaz semmi nem hozza le a zöld dió levét. Tavalyi évben én is csak egy pár gumikesztyűt húztam fel mielőtt hozzáláttam volna a munkálatokhoz, és két hétig fekete volt a kezem. Valahogy átszűrődött a lé a kesztyűn is. Ebben az évben már dupla gumikesztyűt húztam fel, így egy kicsit jobb volt, de még mindig nem tökéletes. Nincs mese, ez egy ilyen dolog.

Saját kertecskémben lévő, gyönyörű diófáim terméseiből készül ez a különleges befőtt, amit ha még soha nem kóstoltál, ki ne hagyd. Nézzük, hogyan készül.

Titkos családi recept alapján, meghatározott időben, tavasszal szedem le a még zöld terméseket. A diót több helyen átszurkálom egy tűvel, majd nagyobb edényekbe teszem és hideg vizet töltök rá. 10 napig állni hagyom, de naponta kicserélem rajta a vizet. Ezután felfőzöm, majd pihentetem egy napig. Ez utóbbi műveletet még kétszer megcsinálom. Ezután a forró diókat áttöltöm kimosott, csírátlanított, tiszta, új üvegekbe. A kupakokat azonnal rázárom és már mehet is a meleg takarók alá. Két napig nem nyúlok hozzájuk. A kihűlt üvegekre ráragasztom a címkét, kicsinosítom a kinézetét és már várja is, hogy elvigyed.

Kicsi kertecském van, néhány diófával, tehát nem jut mindenkinek belőle.

A zöld dió befőtt egy igazi különlegesség.

Ha még soha nem kóstoltad, akkor mindenképp vegyél belőle. Önmagában, vékony szeletekre vágva desszertként fogyasztható. De akár sajtokhoz, sütemények díszítéseként is igen finom.

Még több információ a zöld dióról ide kattintva érhető el.

A zöld dió az érés során majdnem fekete színű lesz. Elég bizarr a kinézete, de hidd el, nagyon finom. Sok fűszert tettem hozzá, hogy igazi karácsonyi hangulatot árasszon. Citrom, szegfűszeg, fahéj gondoskodik a semmihez sem hasonlító íz kialakulásáért. Tartósítószert és egyéb adalékanyagokat nem tartalmaz.

Egyedi ajándék ínyenceknek. Vegyél hozzá rebarbara lekvárt és birsalmasajtot is. Ezek mind különleges, régi ízeket idéző finomságok. Csomagold be őket szépséges formába és az idősebb rokonok igen hálásak lesznek, hogy gyermekkoruk finomságaival örvendezteted meg őket. A fiatalabbaknak pedig igazi csemege lesz ez a hagyományőrző, retro csomag.

További információk

Tömeg400 g
Hivatalos adatok:

Kistermelői zöld dió befőtt
Készítette: Krotos Erika
Kistermelői regisztrációs szám: 20-1-T-138
Nettó tömeg: 400 g
Összetevők: zöld dió, cukor, víz, citrom, szegfűszeg, fahéj
Hűvös helyen tárolandó
Minőségmegőrzési idő: 2 év

Tartósítószer nélkül készült, ezért felbontás után hűtőben kell tárolni és 2 héten belül elfogyasztani.
Mesterséges adalékanyagokat nem tartalmaz, gluténmentes, E-mentes termék.

Értékelések

  1. Galambos Georgina

    A legfinomabb befőtt a világon! Tökéletesen passzol húsok mellé, vagy csak önmagában, édességnek fogyasztva. Mindenkinek meg kell kóstolnia!

Mondd el a véleményed

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.