Az egyik legegyszerűbb gombóc, amit csinálni lehet, az a túrógombóc. Alig kell hozzá pár alapanyag, gyorsan elkészül és mindíg finom. Sokféle recept létezik, de én most azt írom le, ami nekem nagyon bevált. A legfontosabb tudnivaló, hogy amikor összekeverjük az anyagokat, akkor állni kell hagyni. Legalább fél órát. De a legjobb mondjuk reggel bekeverni és délben megfőzni. Így biztosan puha lesz és jó nagyra megnő.

Az oldalamon található receptek alapja a saját kertecskémben termett alapanyagok felhasználásával készült, kézműves, kistermelői lekvárok. Ennél a receptnél a birsalma lekvár.

Túrógombóc birsalma lekvárral recept

Hozzávalók:

  • 1 üveg „Kertecske” Birsalma lekvár

  • 50 dkg friss tehéntúró
  • 10 dkg búzadara
  • 3 evőkanál liszt
  • 3 tojás
  • csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 dkg vaj
  • 5 dkg zsemlemorzsa

Elkészítése:

A tehéntúrót tálba rakjuk. Érdemes egy villával összetörni, ha túlságosan darabos. Hozzáadjuk az egész tojásokat, a kanál cukrot, csipet sót és jól összekeverjük. Amikor már egynemű a massza, akkor hozzákeverjük még a búzadarát és a lisztet is. Állni hagyjuk.

Közben, míg várakozunk érdemes megcsinálni a pirított zsemlemorzsát. Ehhez 3 dkg vajat felolvasztunk és a morzsát beleszórva világos zsemleszínűre pirítjuk.

Legalább fél óra pihentetés után egy jó nagy edényben vizet forralunk. Csipet sót is szórunk a főzővízbe. Amikor már lobogva forr a víz, akkor vizes kézzel diónyi gömböket formálunk a masszából és kifőzzük. Én, ha nagyon sietek, akkor evőkanállal szoktam kiszaggatni a masszát. Nem lesz ugyan gömb formájú, de az íze pont ugyanolyan finom. Ráadásul több morzsa ragad majd rá. 

Nagyon fontos a főzésnél, hogy meg kell várni, amíg a gombócok a víz tetejére jönnek. Innét számítva még kb. 5 percig kell főzni. Érdemes egyet kivenni, kettévágni és, ha már belül likacsos, szellős a szerkezete, akkor van készen. Legegyszerűbb megkóstolni és úgy ellenőrizni a minőségét.

 

Ha a gombóc megfőtt, akkor már csak annyi van hátra, hogy a pirított zsemlemorzsába meghempergetjük és birsalma lekvárral tálaljuk.

Persze más lekvárral is kínálhatod, ahogy a fenti képen látod. Vagy akár tejfölt, joghurtot ís kínálhatsz még hozzá.

Kóstold meg rebarbara lekvárral, vagy sütőtök lekvárral is. Itt az oldalamon mindegyikből tudsz rendelni.

Share This