Nem is gondolnád milyen finom desszertet lehet készíteni sárgarépából. Alig érződik a répa íze, igaz, hogy más is kerül bele, de az alap mégiscsak egy kiváló vitaminforrásként ismert zöldség. Eddig aki nálam megkóstolta, senki nem akarta elhinni, hogy miből is készült. Az egész család imádja, remélem nektek is ízleni fog.

Nálunk még a nagymamám csinált valamikor nagyon régen sárgarépa levest. Tulajdonképpen karikára vágott sárgarépát kicsit megfuttatott kevés vajon, majd felöntötte tejjel és pici cukorral, sóval ízesítette. Gyerekként ezt én nem nagyon szerettem.

Aztán, amikor férjhez mentem az anyósonmál ettem sárgarépa főzeléket. No, azt még kevésbé találtam ehetőnek. Aztán telt, múlt az idő és egyszer a férjem kérte, hogy készítsem el én is. Mit volt mit tenni, megfőztem. Megkóstoltam megint és egyre inkább úgy találtam, hogy nem is olyan rossz. Legközelebb meg már én kívántam meg, szóval, úgy tűnik megszerettem.

Ez a sárgarépagolyó recept pedig kifejezetten finom, pár perc alatt elkészül és akár délutáni nassolnivalóként, akár desszertként megállja a helyét.

Vitamingolyók birsalmával, kókusszal, sárgarépából gömbölyítve

Hozzávalók:

Elkészítése:

A sárgarépát alaposan megtisztítjuk, megmossuk. Ha van otthon gyümölcscentrifugánk, akkor azon áteresztve kinyerjük a levét. Ha nincs ilyen szerkezetünk, akkor a lehető legkisebb reszelőn lereszeljük, majd a levét jól kinyomkodjuk, megisszuk.

A recepthez a száraz, lé nélküli reszelt sárgarépára lesz szükségünk, amit a citromlével meglocsolunk, hozzáadjuk a puha vajat, a mézet, a kókuszreszeléket és 3 evőkanál birsalma lekvárt. Jól összedolgozzuk és 10 percre hűtőbe tesszük, hogy a vajtól kicsit összeálljon.

A masszát kivesszük a hűtőből és kis golyókat formálunk belőle. Kristálycukorban meghempergetve máris tálalhatjuk.

Kristálycukor helyett akár kókuszreszelékbe is lehet forgatni a golyókat, vagy darált dióba, úgy is nagyon finom lesz.

Ha nem akarsz vacakolni a golyók formázásával, vagy esetleg nem akar összeállni, akkor viszont úgy is csinálhatod, hogy a répa levét is meghagyva, tálkákba kanalazva tálalod. Szerintem így még finomabb, igaz nem olyan látványos.

Bárhogyan tálalod, mindenképpen kiváló vitaminforrás és különlegesen finom desszert is egyben.

A recepthez nem szükséges egy egész üveg birsalma lekvár. A maradékot kérlek tedd hűtőbe és pár nap alatt fogyasszátok el. Kenheted vajas kenyér tetejére, de további ötleteket is találsz a felhasználásához itt, a blogomban.

Persze más lekvárral is érdemes kipróbálni ezt a gyorsan elkészíthető, egyszerű, vitamindús, egészséges receptet.  Ajánlom hozzá a sütőtök lekváromat, amit szintén itt az oldalamon meg tudsz rendelni.

Share This