Jó hírem van: újra kapható nálam a zöld dió befőtt.

Máris fogyasztható, de még jobb, ha pár hétig még az üvegben marad. Ez egy olyan finomság, aminek jót tesz az idő múlása. Egyre inkább átveszi a fűszerek ízét, illatát, érződik majd méginkább rajta a szegfűszeg és a fahéj kellemes aromája. Akár évekig is eláll az üvegben, egyre csak finomodik. Igaz a kinézete viszont egyre csúnyább lesz, fekete színű és ráncos külsejű. Ez egy igazán ronda, de finom csemege.

 

A zöld dió átka, avagy hogyan lesz fekete a kezed egy hónapig?

Az alsó képen azt látod, amikor a férj besegít a munkálatokba.

A párom lelkesen jelentkezett, hogy bízzak csak rá néhány nehéz feladatot. A zöld dió befőtt készítése egy hosszú folyamat, akad benne bőven, amihez jól jön egy kis segítség. Ott van például máris a szedés. Létrára kell mászni, egyenként letörni a még éretlen, zöld burokban lévő termést. Már ez egy olyan feladat, amelynek során a dióból kicsurgó lé megfogja az ember kezét. De a neheze ezután jön.

A leszedett zöld diót meg kell szurkálni egy tűvel 5-10 helyen. A kibuggyanó lé pedig feketére fogja a kezet. Én a korábbi évek tapasztalata alapján dupla gumikesztyűt húztam, mert bizony a kesztyű hamar kiszakadhat, sőt egyszerűen átszivárog rajta a lé. A férjem szerint viszont hülyeség a dupla gumikesztyű. No, neki meg is lett az eredménye. Lást a képen. Semmivel, ismétlem: SEMMIVEL nem lehet eltüntetni ezt a színt egy hónapig. Egyszerűen majd lekopik. Nincs más módszer. Egy hónapig ilyen marad. 

De azon kívül, hogy ilyen csúnya lesz az ember keze, van még néhány macerás dolog a folyamatban. 10-12 napig hideg vízben kell áztatni a diót, naponta cserélve róla a vizet, utána kétszer átfőzni ecetes vízben, háromszor pedig az elkészített fűszeres, cukros lében. Majd mehet az üvegekbe és a pocakokba. 

Macerás, hosszú folyamat némi kockázattal, de megéri!

Gasztroajándék szülinapra, névnapra 

A fenti fotón láthatod a jelenlegi kínálatot, amiből most rendelni tudsz. 

Ha egyedi, különleges és finom ajándékot keresel, akkor már meg is találtad. Biztos lehetsz benne, hogy más nem ilyet fog adni a kollégának, anyósnak, apósnak, barátnőnek. 

Válogass belőlük kedvedre magadnak, vagy viheted őket kerti partyra, baráti összejövetelekre. A lekvárok kiválóan felhasználhatók húsok mellé is. A blogomban jó néhány receptet találsz erre vonatkozóan is. Készíts belőlük csatnit, mártogatóst, szószt vagy akár saláta öntetet. De használhatod őket sütemények töltelékeként, műzlihez, gyors pohárkrémhez, reggelire, stb. 

Rendelésedet elküldheted, ide kattintva.  De akár hívhatsz telefonon is, de személyesen is várlak szeretettel Budapest XVII. kerületében. A pontos címet az “Elérhetőség” menüpontban a jobb felső sarokban találod. 

Share This