A zölddió befőtt egy nagyon különleges, finom, hagyományos csemege. Rengeteg munkával készül, de az eredmény kárpótol. Semmihez sem hasonlítható íze van. Ha még nem kóstoltad, akkor itt az ideje, ne hagyd ki ezt a különleges ízvilágot.

Nem mondom, elég érdekes kinézete van, de tudod, a külső nem minden. Egy ronda kinézet is tartogathat kellemes meglepetést. A legfontosabb a belső tartalom. Nézd belül milyen szép szív formák vannak. Én imádom.

Zöld dió befőtt recept

A diót még éretlen állapotban akkor kell leszedni, amikor a csonthéj fejlődése még nem indult meg. Ezt úgy lehet leginkább ellenőrizni, hogy a diót egy tűvel átszúrjuk. Ha könnyen belemegy a tű, ellenállás nélkül, akkor még jó. Régi könyvek szerint ez junius végén, július elején a legjobb, de ma már semmi nincs úgy, mint “régen”. A változó időjárási viszonyok miatt inkább junius elején kell szedni a diót.

A másik dolog, hogy a diók sem egyformák. Vannak nagy gyümölcsű, papírhéjú és a régi, kicsi, hagyományos kemény héjú diók. Befőzésre leginkább az utóbbiak alkalmasak, mert ezek zöld állapotukban vastag héjúak és ez a befőttkészítésnél előnyös. 

Tehát első lépés: még zöld állapotban lévő diót szedni, aminek még a belsejében nem indult meg a csonthéj kialakulása, de majdnem. 

  Az egyik legfontosabb dolog, hogy dupla gumikesztyűt húzz a kezedre mielőtt a további műveleteket végeznéd.

  A dió leve ugyanis feketére fog be mindent, amivel érintkezik. Fekete lesz a kezed és semmivel nem lehet lemosni. Lásd a férjem kezét ezen a képen. 

  Amivel biztosan nem jön le, mert próbáltuk: citromlé, citromsav, ecet, sósav, vízkóoldó, mosószer, szappan, mosogatószer, Ultraderm, súrolópor, hypo, benzin, festékhez használt oldószerek. Ezek nem hozzák le. Egyedül a dörzsi szivaccsal történő dörzsölés és az idő segít. Egy hónap, mire lekopik. 

  A dupla gumikesztyű pedig azért kell, mert még azon is átszivárog a lé, illetve könnyen kilyukat és akkor máris ott a gond. 

  A következő lépés a diók szárának levágása és a virágmaradványok eltávolítása.

  A diókat megmossuk és egy vastag tűvel körbeszurkáljuk, legalább 5-10 helyen. Minél többször szúrjuk át, annál jobban át tudja majd járni a finom szirupos lé.

  Ezután 5 literes befőttes üvegbe rakjuk és annyi hideg vizet öntünk rá, hogy a gyümölcsöt jól ellepje. Így pihentetjük 10-12 napig, de minden nap leöntjük róla a vizet egyszer-kétszer és új, friss hideg vizet töltünk rá. Ebben a folyamatban kiáztatjuk a dió keserű levét. A víz zöldes-barnás színű lesz és a dió is egyre sötétedik.

  Most jön az előfőzés. 1%-os ecetes vízben pár percig átforraljuk a diókat majd a vizet leöntjük róla. Újabb ecetes oldatot készítünk és az előfőzést megismételjük, amíg a dió puha nem lesz. Tűpróbával pontosan meghatárohatjuk az előfőzés idejét. Ha a gyümölcsbe tűt szúrunk, akkor könnyen le kell róla csúsznia, ekkor van készen. Ilyen állapotban megkóstolni nem nagyon érdemes, mert nem jó még az íze.

  Az előfőzés befejezése után a forró vizet a dióról leöntjük, majd hideg vízzel lehűtjük.

  Elkészítjük a felöntőlevet: 1 kg dióra 70 dkg cukrot és 4 dl vizet számítunk. A cukrot és a vizet felforraljuk, a keletkező habot eltávolítjuk, majd a még forrásban lévő cukoroldatba szegfűszeget és fahéjat teszünk. A végén még néhány szelet jól megmosott bio citromot is szeletelünk hozzá héjastól. 

  Az előfőzött diót a forrásban lévő cukoroldatba öntjük és a forrástól számított 1-2 percig főzzük. Ezután hűvös helyre tesszük és másnapig pihentetjük. 

  Másnap ismét átfőzzük és megint egy napig állni hagyjuk.

  Harmadik nap a diót üvegekbe rakjuk. A levet felforraljuk és a dióra töltjük úgy, hogy jól ellepje. A megtöltött üvegeket forró vízzel telt lábasba helyezzük. Ha van befőző automatánk, akkor abba tesszük és 100 C–on 8-10 percig főzzük. 

  Eztuán már csak párnák közé kell tenni és másnapig békén hagyni. 

  Mostmár jöhet a kóstolás. De igazán pár hónap múlva lesz finom, amikor az ízek összeérnek.

  Szokták kérdezni, hogy milyen az íze? Erre nem tudok válaszolni, mert semmihez nem lehet hasonlítani, meg kell kóstolni. Különleges, karakteres, egyedi.

  Mire jó a zöld dió befőtt?

  Megenni. Vékony szeletekre vágra sütemények tetejére, habos pohárkrémeket díszíteni vele. De nagyon finom sajtokhoz is. 

  Én leginkább magában szoktam egy szemet elmajszolni, amikor édességre vágyom. 

  Ha a fenti recept nem rettentett el a készítéstől, akkor sok sikert kívánok. Ha inkább készen vennél tőlem zöld dió befőttet, akkor ide kattintva máris megteheted.

  Jó étvágyat kívánok!

  Share This