Te is a leggyorsabb, legegyszerűbb birsalmasajt receptet keresed?

 Akkor jó helyen jársz.

Itt megtalálsz minden információt erről a dologról és azonnal eldöntheted, akarsz-e főzőcskézni, vagy inkább megveszed készen a birsalmasajtot.

Birsalmasajt készítése egyszerűen, vagyis recept, de  gyorsan

Kinek jut eszébe birsalmasajt receptet keresgélni az interneten? Nyilván Neked, ha már itt vagy az oldalamon. Én is így kezdtem. Hónapokat töltöttem el a legtökéletesebb birsalmasajt recept megtalálásával. Bár volt egy jól bevált családi recept, de én azt gondoltam, biztos van már annál modernebb megoldás. Elolvastam minden információt, amit csak megtaláltam az interneten. Neked nem kell majd ennyi idő, mert minden titkot elárulok, amire csak szükséged lehet.

Én imádom a birsalmasajtot, a mai napig a számban érzem a nagymamám által készített csemege ízét. Ősszel a konyhaszekrény tetején illatozott a birsalma, már belépés után lehetett érezni a semmihez nem hasonlítható illatát. Az én nagymamám is, mint általában az összes nagyi, nagy türelemmel mutogatta a konyha rejtelmeit nekem. A birsalmák pucolását és a főzését csak messziről figyelhettem, mert gyermekekre veszélyesnek ítélte meg a folyamatot. De ott ültem mellette és néztem, ahogy a sárga gyümölcsökből valami egészen különleges dolog lesz. Alig tudtam kivárni, hogy kihűljön, máris kóstolgattam. Aztán a lakásnak valami rejtett zugában pihent a késztermék, egészen karácsonyig. Akkor vettük elő és falatoztuk nagy vidáman. Onnantól kezdve a havas téli napok fénypontja volt a birsalmasajt eszegetése.

Ha neked is hasonló emlékeid vannak a birsalmasajtról, akkor nincs mese, ilyet csinálni kell.

A birsalmasajt színe igen változatos, legalább 50 árnyalata van, a citromsárgától egészen a vörösig. A legszebb benne az, hogy soha nem lesz ugyanolyan.

A hagyományos birsalmasajt receptet Horváth Ilona klasszikus szakácskönyvéből másoltam ki.

Ebből a könyvből generációk tanultak főzni. Amit a képen látsz, az az én könyvem, 1977-es kiadású, kislány koromban kaptam az anyukámtól, amikor érdeklődni kezdtem a főzés iránt. Megnézzük mit ír a birsalmasajt készítéséről és kiokoskodjuk, hogyan lehetne egyszerűsíteni, modernizálni.

Birsalmasajt recept

Szép, érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt forró vízben puhára főzzük.

Szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük.

Most az áttört gyümölcsöt lemérjük és egy kg anyagra 80 dkg cukrot számítunk. Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzzük, amíg olyan sűrű, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk.

Hozzáöntjük a cukrot és gyors tűznél, állandó kavarás mellett 10-15 percig főzzük, amíg hideg porcelán tányérba cseppentve a a teteje hamarosan bebőrösödik. Most tetszés szerinti formába öntjük, ami lehet puding-, őzgerincforma, mély kistányér stb. A kiöntéssel siessünk, mert gyorsan alvad.

Kiöntéskor szórhatunk az anyag közé vékonyra vágott, hámozott mandulát vagy tisztított diót.

Másnap pergamenpapírra kiborítjuk és száraz, langyos helyen tartjuk 2-3 hétig, amíg a külseje egészen megszikkad. Időnként forgatjuk. Celofánpapírba csomagolva száraz helyen tartjuk. Vékony szeletekre vágva, csemegének fogyasztjuk.

Horváth Ilona

Ez így nem is tűnik olyan bonyolultnak.

De akkor miért mondja mindenki, hogy a birsalmasajt főzés nehéz, fáradtságos, sokáig tartó munka?  Nos, nézzük csak meg kicsit jobban az elkészítési folyamatot:

Szép, érett birsalmákat negyedekbe vágunk, magházuktól megtisztítjuk, héjával együtt forró vízben puhára főzzük.

 Máris egy csomó kérdés merül fel:

– Mikor szokás egyáltalán birsalmasajtot készíteni?

Ősszel. Általában nálunk, Magyarországon a birs érési ideje október 1-től van. Az időjárástól, napsütéstől függően lehet, hogy 1-2 héttel később érik, de ez a fő szezon. Én úgy hallottam annak idején a nagymamám korabeli néniktől, hogy a legjobb, ha nem teljesen érett a birsalma. 80-90 %-os érettségnél az íze már nagyon jó és ami a legfontosabb, hogy ebben az állapotában a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin az az összetevője a gyümölcsnek, amitől megkocsonyásodik, sűrű, kemény állagú lesz. Ez a legnagyobb kincs a birsalmában, a finom íze és különleges illata mellett.

 – Honnét lesz birsalmánk?

Lehet, hogy te olyan szerencsés vagy, hogy kapsz valamelyik szomszédtól, ismerőstől néhány szem birsalmát. Vannak ugyanis olyan fura emberek, akik esetleg nem tudják mire jó a birsalma. Az én szomszédom is elképedt, amikor megkérdezte milyen fákat ültetek. Mondtam neki, hogy birsalmát. Erre ő: „hát én azt nem szeretem, mert beletörik a fogam.” Ja, igen, bele. Mert nyersen nem ehető, vagy inkább úgy mondanám nem igazán jó, nem szokás megenni a birsalmát. Ezért, ha a te környékeden látsz birsalmafát, kérdezd meg a tulajt, lehet, hogy ad a terméséből.

Ha nincs ilyen szerencséd, akkor irány a piac. Ha ott sem találsz, akkor esetleg néhány nagy áruházban is szoktak árulni. De könyörögve kérlek, magyar gyümölcsöt vegyél. Megterem nálunk, finom, miért ne azt vennéd?

Akkor vagy a legszerencsésebb, ha saját fád van, vagy, ha van egy kis kerted. Mindenképp ültess legalább egy fácskát, 3-4 év múlva már teremni fog. Ráadásul szép amikor virágzik, és nagyon szép, amikor a termést hozza. Tuja helyett mindenképpen ajánlom, mert díszfának is tökéletes választás.

 – Honnét tudjuk, hogy szép, érett?

Azt már tudjuk, hogy október 1. után érdemes keresni a szép, érett gyümölcsöt. A színe a világoszöld és a citromsárga között kell, hogy legyen. Minél nagyobb, és egészségesebb, annál könnyebb lesz vele dolgozni.

 – Birsalma vagy birskörte? A birskörte is jó? Mi a különbség a kettő között?

Ha finom birssajtot akarunk főzni, akkor mindegy, hogy milyen a gyümölcs formája. Lehet körte, vagy alma alakú is. Most a felhasználás oldaláról közelítjük meg a kérdést és nem termelni szeretnénk, ezért nem mennék bele tudományos magyarázatokba. A lényeg, hogy a birsnek többféle fajtája és alakja is lehet, mindegyik jó birsalmasajtnak, csak egészséges legyen. Erről a kérdésről további információkat itt találsz. A hétköznapi szóhasználatban a birsalma szó terjedt el, de ha neked körte formájú az „almád”, az is jó.

 – Hogyan vágjuk el, mivel, hiszen iszonyú kemény?

A birsalma az egyik legkeményebb gyümölcsünk, főleg a hagyományos fajták. Ma már van 1 kg-osra megnövő birsalma is, ami sokkal puhább, kevésbé rücskös, könnyebb feldolgozni, de kevesebb a pektin tartalma. Mindenképp szükség lesz egy nagy pengéjű, erős késre a daraboláshoz és egy kisebb pengéjű, de szintén erős késre a rossz részek és a magház kivágásához. Ha egy erős férfi is van otthon, aki hajlandó segíteni, na az a legtökéletesebb megoldás.

 – Héjával együtt? Az interneten sok okostojás azt írja, jobb, ha lehámozod. Akkor most hámozzam vagy ne hámozzam?

A birsalma héjában, illetve közvetlen a héj alatti részen található a pektin. A pektin a lekvárok, dzsemek kocsonyás állományáért felelős anyag. Ha lehámozod és eldobod, akkor mitől fog megszilárdulni? Ilyenkor írják a szintén nagyon okosok, hogy „ja, én szoktam tenni hozzá 3:1 zseléfixet” Hú, de jó megoldás!? Meghámozod a birsalmát, kidobod a benne lévő zselésítő anyagot és veszel bele plusz pénzért zselésítőt.

 – És mi legyen a héján található szőrökkel?

Azt bizony le kell dörzsölni. Legjobb, ha egy körömkefével, vagy száraz ruhával dörzsölöd le. Utána váltott vízben, többször jó alaposan mosd át. Vannak olyan fajtájú birsalmák, amiken nagyon sok szösz található, ne hagyj rajta egyetlen darabkát sem, mert nem finom.

 – Mit csináljak, ha barna pöttyök vannak a héján? Az attól még jó?

Ha a barna pöttyök nem mennek be mélyen a birsalma húsába, akkor az csak felületi probléma, nyugodtan felhasználhatod.

 – Mi legyen a teljesen megbarnult birsalmával, azt fel lehet még használni?

Ha a birsalma belseje is barna, puha, esetleg rohadt, akkor azt el kell dobni.

 – Mit csináljak, ha kukacos a birs?

A jó erős késeddel vágd ki a kukacot és a járatát is, ami tele van az ürülékével. Mosd jól át és mehet a főzővízbe.

 – Mennyi vízben kell főzni?

Lehet sok vízben vagy kevés vízben.

Tehetsz rá annyi vizet, hogy ellepje a megmosott, megtisztított, feldarabolt birsalmát. Ilyenkor a főzés után, amikor leszűröd a birsalmát, lesz jó sok leved. Nehogy kiöntsd. Pici cukorral, citromlével remek ivólé lesz belőle, ha kihűlt.

A másik megoldás, hogy csak egy kicsi vizet löttyintesz az edény aljára és a párában főzöd meg a birsalmát. Az edény alján legalább 2-3 ujjnyi magasságban legyen víz. Ilyenkor használj fedőt és néhányszor kavard meg, nehogy leégjen az alja. A főzés után szinte egyáltalán nem marad lé, vagy nagyon kevés. Cserébe viszont még ízletesebb lesz a birsalmasajtod, hiszen nem főzted ki az értékes ízanyagokat belőle.

Ötlet: ha a főzővízbe teszel egy kevés citromlevet, vagy citromsavat, akkor világosabb színű marad a birsalma és talán a birsalmasajt is.

 – Meddig kell főzni, hogy puha legyen?

Ha fedőt is raksz az edényre, akkor hamarabb megfő. Nagyjából 20-30 perc múlva kóstold meg és ha kompót állagú, akkor kész, leszűrheted.

Ötletek a netről: „Én kuktában szoktam főzni.”  Igen, ha pár szem birsalmát akarsz feldolgozni, akkor lehet. Bár szerintem néhány darabbal nem érdemes vacakolni, akkor inkább edd meg kompótnak. A kuktánál ott van a felmelegítési idő + szelep nyitása, lehűlés = pont ugyanott vagy, mintha normál edényben főzted volna. Ráadásul nem tudhatod előre hány percig kell főzni, hogy még na menjen szét, de kemény se legyen.

 Megfőztük a birsalmát, hogyan tovább?

Szűrőkanállal kiszedjük és szitán áttörjük.

No, ez nem bonyolult. Úgy szűrjük le, hogy a lehető legkevesebb lé maradjon rajta. Ezután jöhet az, hogy valamilyen módon pépesítjük. Lehet akár szitán  átnyomni, vagy modernebb megoldásként kézi mixerrel átdolgozni. Nem baj, ha néhány darabka gyümölcs marad a pürében.

Most az áttört gyümölcsöt lemérjük és egy kg anyagra 80 dkg cukrot számítunk.

No itt szoktak a neten elszabadulni az indulatok. Hogy a cukor méreg, hogy micsoda szörnyű arány, hogy biztos elég bele 20 dkg cukor is, hogy inkább Xilittel csinálja, stb, stb. Én nem ismerem, nem használom a cukrot helyettesítő egyéb szereket, ezért ezekről nem tudok írni. A cukrot viszont ismerem és a birsalmasajtot is.

Ha nem raksz legalább 60 dkg cukrot egy kg tiszta, megfőzött péphez, nem lesz birsalmasajtod.

És akkor itt tisztázzuk a birsalmasajt fogalmát, nem tudományosan, hanem a hétköznapi értelemben.

Birsalmasajt = birsalmából főzött, sűrű lekvár, ami mindenféle adalékanyag nélkül, csak cukor hozzáadásával keményre szilárdul, késsel vágható állapotba kerül néhány napon belül. Nem ragacsos, nem folyós, vékony szeletekre vágható.   

  • Ha nem raksz bele kellő mennyiségű cukrot, nem fog megkötni.
  • Ha nem raksz bele cukrot, nem fog megkötni.
  • Ha nem főzöd elég ideig, nem fog megkötni.

Régebbi receptek egyébként egy az egyhez arányban írják a birsalma pép és a cukor arányát. Vagyis 1 kg cukor 1 kg birsalmapéphez. Én hónapokig kisérletezgettem, hogyan lehetne lecsökkenteni a cukor mennyiségét és biztosan állíthatom, hogy 60 dkg/1kg gyümölcs az az arány, ami még megszilárdul és nagyon finom lesz.

Oké, tehát mérj ki annyi cukrot, amennyit jónak látsz, és egyelőre tedd félre.

Az áttört gyümölcsöt széles lábasban addig főzzük, amíg olyan sűrű, hogy kavarás közben a lábas alját láthatjuk.

 Jó, jó, de meddig kell kavarni? És közben ott lehet hagyni?

Nem, nem lehet otthagyni és folyamatosan mozgatni, azaz keverni kell az anyagot.  Ez a legnehezebb rész. Ha van otthon erős férfiember, akkor tartsd őt készenlétben, és ígérj neki bármit, amit szeretne, csak időnként váltson fel a munkában.

Minél szélesebb lábasban főzöd, annál gyorsabban kipárolog belőle a fölösleges nedvesség és annál hamarabb kész lesz. Az anyag ahogy felmelegszik, onnantól folyamatosan fortyog, rotyog. Ha egy pillanatra is abbahagyod a keverését, azonnal átkapcsol vulkán üzemmódba. A vulkán közepéről kilövell a láva, jelen esetben a forró birsalmapép és jól megégeti a kezedet, vagy szép egyenletes ragacsként bevonja a konyhádat. Minden pillanatban azt fogod várni, hogy mikor látod már meg a lábas alját. De jó sokat kell majd várnod erre a pillanatra. Itt megint csak nehéz pontos adatokat megadni, mert nem mindegy, hogy mekkora edényben főzöd, milyen hőmérsékleten, mennyire nedves az anyag, milyen volt a birsalma minősége, stb, stb.  Lehet, hogy fél óra, lehet, hogy csak egy óra múlva lesz megfelelő sűrűségű.

Képzelj magad elé egy tál pudingot. Gondolatban keverd össze egy kanállal. Látod magad előtt, hogy milyen sűrű és milyen állagú? Na, ilyesminek kell lenni a birsalmapépnek is, amikor azt mondhatjuk, hogy jöhet a következő fázis.

Hozzáöntjük a cukrot és gyors tűznél, állandó kavarás mellett 10-15 percig főzzük, amíg hideg porcelán tányérba cseppentve a a teteje hamarosan bebőrösödik.  

Ha a cukrot belerakod, onnantól kicsit könnyebb lesz kevergetni, a nehezén már túl vagy. Ha újra besűrűsödik a lekvárod, akkor már csak azt kell nézegetni, hogy mikor bőrösödik. Elég egy cseppnyit kitenni hideg felületre és ha pár perc múlva egyben le tudod szedni a kezeddel a tányérról, akkor kész.

A kétségbeesés akkor szokott utolérni, amikor 30 perc főzés után sem akar keményedni. Attól még lehet, hogy jó lesz a végeredmény, de az is lehet, hogy nem.

Tipp: Ha az előfőzés és a cukorral való főzés ideje már elérte a 2 órát, akkor hagyd abba. Innét már nem lehet javítani a végeredményen, akármeddig főzöd is.

Most tetszés szerinti formába öntjük, ami lehet puding-, őzgerincforma, mély kistányér stb. A kiöntéssel siessünk, mert gyorsan alvad.

Ennél a pontnál előfordul, hogy eddig sehogy se akart megkeményedni a massza, de ahogy abbahagyod a főzést, összeáll egy gombóccá. Ezért biztos, ami biztos alapon minél gyorsabban kanalazd ki formákba, vagy egy jó nagy tepsibe. Minél kisebb mennyiségű masszát adagolsz ki egy edénybe, annál hamarabb fog megszáradni a birsalmasajt.

Ötletek a netről: vízzel kiöblített formákba tedd, vagy béleld ki sütőpapírral, folpackkal, hogy könnyebben kijöjjön majd a formákból.

Kiöntéskor szórhatunk az anyag közé vékonyra vágott, hámozott mandulát vagy tisztított diót.

Nagyon jó ötlet és nagyon finom mindkettő. Egy dologra kell vigyázni. Ha idei diót vagy mandulát használsz, akkor esetleg megpenészedhet, ha sokáig áll majd a birsalmasajt. Inkább úgy használd, hogy előre megpirítod egy kicsit a feldarabolt, vagy durvára vágott diót, mogyorót, mandulát és úgy teszed bele. Így még finomabb lesz.

Tipp: Tehetsz bele mazsolát, aszalt szilvát, aszalt áfonyát, kandírozott narancsot is. Ha ilyesmit használsz, akkor úgy tedd bele a formába, hogy a birsalmasajt közepén legyenek ezek a csemegék, kívülről pedig a birsalmasajt teljesen takarja. Ezt a finomságot akár karácsonyi meglepetés ajándéknak is adhatod.

Én egyik megoldást sem használom. Szerintem a birsalmasajt legyen birsalmasajt. Aki meg akar, az majd eszik hozzá mindenféle magvakat, aszalványokat, sajtokat, meg amit szeretne.

Másnap pergamenpapírra kiborítjuk és száraz, langyos helyen tartjuk 2-3 hétig, amíg a külseje egészen megszikkad. Időnként forgatjuk.

Jó, oké, azért ez már egy kicsit elavult. Ne pergamenpapírra, hanem sütőpapírral letakart tálcára vagy tányérra borítsd ki a formából a birsalmasajtot. Esetleg használhatsz fóliát, vagy folpackot is, de akkor naponta itasd fel a kicsorgó cukros levet egy papírtörlővel a birsalmasajtról és alóla.

Ha tökéletesen követted az eddigi tanácsokat, akkor nagy valószínűséggel a főzés utáni nap már ki tudod szedni a formából a birsalmasajtot. Ha esetleg még kicsit ragacsos a belseje és nem akarja elengedni a formát, akkor várj pár napot. Ha egy hét után sem keményedett meg, akkor már nem is fog. Kanalazd ki és egyétek meg lekvárként. Az íze úgy is biztosan nagyon finom.

Ha viszont kijött a formából akkor most már lehet örülni. Már csak az a kérdés, hogy hol is kellene tovább szárítani? Tehát most ott tartunk, hogy a formából kivéve, egy darabban, fejjel lefelé pihen egy sütőpapírral kibélelt tálcán a birsalmasajt. Tedd a konyhapolcra, kamrába, szobai szekrény tetejére, valahova, ahol éri a levegő a felületét és száradni tud. Naponta forgasd át a birsalmasajt darabokat, fejjel lefelé és vissza. Amikor a felülete már nem ragacsos, nem „izzad”, azaz nem jön belőle cukros lé, akkor késznek mondható. Máris lehet fogyasztani. Jó étvágyat hozzá!

Celofánpapírba csomagolva száraz helyen tartjuk. Vékony szeletekre vágva, csemegének fogyasztjuk.

Ez a legjobb része a dolognak, az evés. Ha nem fogy el pár napon belül, akkor celofánba lehet csomagolni és betenni a polcra, kamrába, spajzba. Azért jó a celofán, mert alatta szellőzik a birsalmasajt és nem fülled be. Kicsit keményebb, kicsit szilárdabb lesz, de nem romlik meg. Akár évekig is eláll, bár erre elég kevés esélye van.

Tipp: Akár a mélyhűtőbe is beteheted, mert akkor ugyanolyan állapotú marad, mint amikor elkészült. Ha kisebb darabokban fagyasztod le, akkor csak annyit kell kivenni belőle, amit egyszerre megeszel. Mindig lesz friss birsalmasajtod.

Jó étvágyat!

Igen, tudom, most azt gondolod, hogy de azért vannak ennél már modernebb megoldások is.

Igen, igazad van, nézzük is meg mindkettőt:

  • Birsalmasajt készítése mikróban:

Az előfőzött birsalmákat turmixolás után 15 percig kell mikrózni, 2-3 percenként átkeverve és már kész is. Kommentek a netről: „vigyázni kell, mert kirotyog, kifut az edénykéből”, „két hete szárítom, de még mindig folyós”, „lekvár lett belőle, nem szilárdult meg”, „penészes lett, kidobjam”? Most ne is beszéljünk a mikrók egészségre ártalmas – nem ártalmas megítéléséről. Ráadásul csak kis mennyiség fér be egyszerre a készülékbe. No, mit gondolsz, jó megoldás?

  • Birsalmasajt készítése sütőben:

Egyik módszer szerint: 2 órát sütni egészben a birsalmákat, majd kihűteni, feldarabolni, turmixolni és visszatenni a tepsibe még 2 órát sülni.

Másik módszer: Az előfőzött birsalmákat turmixolás után tepsiben szárítani. „kb. 10 percenként kiveszem, átkeverem, nagyjából 2 órát tölt a sütőben”.

Számold hozzá, hogy a sütőben sülő birsalmából is ki kell párologtatni a fölösleges nedvességet, mert különben nem szilárdul meg majd a birsalmasajt. Az egész sütőd csöpögni fog a párától és ha kicsit is magasabb a hőmérséklet, akkor még a kifröcsögő birsalmapép is rá fog égni a sütőre. Te szeretsz sütőt tisztítani? Ez időtakarékos megoldás?

Ha idáig eljutottál az olvasásban, akkor már láthatod, hogy a birsalmasajt készítése gyorsan és egyszerűen lehetetlen küldetés. Ez nem az a műfaj.

Egyetlen egy módja van annak, hogy gyorsan és egyszerűen birsalmasajtod legyen:

ha kiválasztod, hogy mit szeretnél és megrendeled tőlem.

Csak kattints a képre.

Én ugyanis minden nehézsége ellenére imádom a birsalmasajtot főzni. 

Share This