A birsalmasajt tárolásáról csak akkor beszélhetünk, ha már kellően kiszárítottuk, vagyis megfelelő állapotban van ahhoz, hogy hosszabb távra eltegyük. Persze a legfontosabb a minőségellenőrzés.

Mindenek előtt kóstoljuk meg, hogy érdemes-e egyáltalán későbbre elrakni. Előfordulhat, hogy a kóstolás olyan jól sikerül, hogy nem is lesz szükség azon gondolkodni, hogyan tároljuk a birsalmasajtot. Ha viszont marad belőle és hónapokig vagy netán évekig szeretnénk megőrizni, akkor többféle lehetőség közül választhatunk.

Először is meg kell győződni arról, kellően száraz-e a birsalmasajt felülete. Ha kezedbe veszed a birsalmasajtot, akkor szilárdnak, egésznek kell lennie. A felülete lehet egy kicsit ragacsos, de egyébként késsel vágható, szeletelhető, egységes tömböt kell, hogy alkosson. Ha esetleg még folyik, vagy az ujjad belenyomódik a közepébe, akkor még szárítani kell.

A birsalmasajt szárítása a tárolás előtti legfontosabb feladat

Birsalmasajt régi, családi recept szerint elkészítve eladóHa tőlem vásároltad a birsalmasajtot, akkor kérlek csomagold ki, törölgesd meg egy papírtörlővel és egy tányérra vagy tálcára téve szárítsd még pár napig. Konyhában a polcon, kamrában, spájzban, esetleg a szobában a szekrény tetején tárold.

A lényeg az, hogy ne takard le semmivel.

Minél szárazabb és minél melegebb a helyiség hőmérséklete, annál hamarabb kerül szilárd állapotba a birsalmasajt.

Kérlek, ne rakd hűtőbe! Ott hűvös és párás a levegő, pont olyan, amilyet nem szeretnénk.

Naponta egyszer fordítsd át a birsalmasajtot fejjel lefelé. Így az alja is kellően megszárad. Ezt a folyamatot addig csináld, amíg a felülete szilárd lesz, már nem csapódik ki belőle cukros lé. A birsalmasajt száradási ideje ebben az esetben csak 2-3 nap lesz, mivel én már előzetesen elvégeztem ezt a folyamatot. Persze, ha igazán kemény állagúra szeretnéd szárítani, nyugodtan hagyhatod tovább is. Semmi baja nem lesz, azon kívül, hogy töményebb, finomabb, keményebb lesz az idő múlásával.

Tehát, amikor már kellően szilárdnak, jónak találod az állagát, akkor lehet elgondolkodni azon, hogyan tovább. 

Birsalmasajt tárolása – az összes lehetséges módon

  • hagyományos megoldás: csomagold be zsírpapírba, celofánba vagy fóliába. Most már elrakhatod a spájzba, kamrába vagy a konyha polcára is.
  • üvegben: darabokra vágva akár így is tárolható. Ez leginkább akkor lehet hasznos megoldás, ha kevés birsalmasajtod maradt. Vágd kockára, vagy kisebb formákra és tedd bele egy befőttes üvegbe. Jól zárd le a tetejét és máris berakhatod akár a konyhaszekrénybe vagy dísznek a polcra is. Különleges és látványos gasztroajándék is lehet így belőle. 
  • mélyhűtőben: ez egy modernebb megoldás. A birsalmasajtot vágd olyan méretűre, amennyit egyszerre szeretnél belőle elfogyasztani. Csomagold folpackba és tedd el a fagyasztóba. Mindig csak annyit vegyél ki belőle, amennyire szükséged van. Évekig eláll és pont olyan állapotban marad, ahogy elraktad. Szoba hőmérsékleten hagyd felengedni.
  • hűtőben, fóliában vagy dobozban tárolva is eláll hónapokig. Ezt a megoldást választotta több rokonom is, akiket első körben láttam el birsalmasajttal még a kezdet kezdetén. Bár elmondtam, hogy szerintem hogyan kellene tárolni, mégis inkább berakták a hőtőbe. Húsvétkor aztán nagy boldogan kínáltak meg belőle, amikor nekem már rég elfogyott. A másik rokon meg a nyár közepén sütött belőle remek pitét.

A birsalmasajt tárolása karácsonyig vagy akár évekig is megoldható nagyon egyszerűen, ahogy láthatod többféle módon. 

Bármelyik megoldást választod, előtte nagy gondot kell fordítani a birsalmasajt szárítására és kellő száradási időt kell neki adni. Az előző blogbejegyzésben mutatok egy másfél éves birsalmasajtot, nézd meg milyen gyönyörű. 

Share This