Rebarbara lekvár linzer karikában
Ha gyorsan elkészíthető, egyszerű süteményre vágysz, akkor ez a recept neked szól. Én legalább kétszeres mennyiséget szoktam készíteni, mert nagyon sokáig eláll. Kiváló délutáni teázáshoz, ebéd után, vagy csak úgy, amikor egy kis finomságot szeretnél. Igazából alig...
Háromszínű desszert villámgyorsan elkészítve
Előfordult már veled, hogy csak úgy ennél valami édességet? Jó lenne hirtelen egy kis finom desszert? Végignézed mi van otthon, de csak lekvár, keksz, joghurt. Egyiket se kívánod. Oké, külön nem óhajtod egyiket sem, no, de együtt? Próbáld csak ki az alábbi receptet és...
Sütőtök krémleves 300 féle módon elkészítve
No, ez az az étel, amit szinte minden nap másként lehet csinálni. Hogy őszinte legyek én is csak pár éve bukkantam rá az ötletre, hogy sütőtökből is lehet levest készíteni. Az interneten nézelődtem és meglepődtem, hogy milyen sok receptet lehet találni ebben a...
Cékla lekvár
A cékla nem csak savanyúságnak jó. Ha szereted ebben a formában, akkor lekvárként egyenesen imádni fogod. Hogyan lesz a céklából lekvár? Az új dolgok általában véletlenül születnek. Így van ez nálam is. Egy kertben csak elméletben van az, hogy elvetek magokat,...
Rebarbarás pohárdesszert
Ez egy igazán különleges és pillanatok alatt elkészíthető finomság. Tudod, amikor „csak úgy” – jó lenne valami édesség, - no, ilyenkor készítsd el. Vagy, ha vendégek jönnek hirtelen és kellene valami. Az oldalamon található receptek alapja a saját kertecskémben...
Villámgyors reggeli kenyér nélkül
Ha van otthon kistermelői, kézműves lekvárod, ami adalékanyagoktól, tartósítószerektől és színezékektől mentes, akkor máris megvan a műzlid egyik legfinomabb alkotórésze. Rebarbara lekvár műzlibe? Igen. Ma már a műzlik fogyasztása nagyon népszerű. Sokan szeretik főleg...
Zöld dió befőtt készítése
A zölddió befőtt egy nagyon különleges, finom, hagyományos csemege. Rengeteg munkával készül, de az eredmény kárpótol. Semmihez sem hasonlítható íze van. Ha még nem kóstoltad, akkor itt az ideje, ne hagyd ki ezt a különleges ízvilágot. Nem mondom, elég érdekes...
Túrógombóc birsalma lekvárral
Az egyik legegyszerűbb gombóc, amit csinálni lehet, az a túrógombóc. Alig kell hozzá pár alapanyag, gyorsan elkészül és mindíg finom. Sokféle recept létezik, de én most azt írom le, ami nekem nagyon bevált. A legfontosabb tudnivaló, hogy amikor összekeverjük az...
Kókuszcsók rebarbarával megbolondítva
Én a gyors és egyszerű recepteket szeretem. No, ez pont ilyen. Alig kell hozzá valami, pár perc alatt kész és ráadásul nagyon finom. Egy baja van, hogy azoknak nem jó, akik fogyókúráznak. Nekem jó, mert én nem fogyózom. Ha te sem, akkor ezt a receptet mindenképpen...
Pozsonyi kifli birsalmasajttal
Én leginkább karácsonykor szoktam ezt a finom süteményt elkészíteni. Kissé macerás, de nagyon megéri. Ha a képeket megnézve nem kapsz kedvet hozzá, akkor hagyd a csudába. Ha viszont máris összefut a szádban a nyál, akkor hajrá, süsd meg. A tésztát töltheted az itt...
Túrógömbök birsalma lekvárral
A lekvárok legegyszerűbb felhasználási módja, ha kanállal egyenesen a szánkba juttatjuk. Egy kicsit továbbfejlesztett mód pedig a vajaskenyérre, kalácsra, kiflire való rákenése. Ez az alap, amit a birsalma lekvárral is meg lehet tenni. De ennél sokkal több lehetőség...
Néger kocka kicsit másképp
A világot vírus veszély fenyegeti, arra kérnek minket maradjunk az otthonainkban, közben március vége van és esik a hó. Megbolondult a világ. Mit lehet ilyenkor tenni? Elfoglalni magunkat valami olyasmivel, ami leköti a figyelmet és ad némi boldogságérzetet. Én most...
Focaccia, olasz lepénykenyér felturbózva
Erről az ételről először a kertszomszédomtól hallottam. Ájuldozva mesélte, mennyire finom is volt, amikor először Olaszországban ettek ilyet a feleségével. Amikor hazajöttek a nyaralásból, első dolga volt rozmaringot ültetni, hogy majd ennek a leveleit felhasználva ő...
Vitamingolyók sárgarépából – imádni fogja a család
Nem is gondolnád milyen finom desszertet lehet készíteni sárgarépából. Alig érződik a répa íze, igaz, hogy más is kerül bele, de az alap mégiscsak egy kiváló vitaminforrásként ismert zöldség. Eddig aki nálam megkóstolta, senki nem akarta elhinni, hogy miből is...
Téli vitaminsaláta rebarbarával
Én imádom a telet. Főleg, ha hatalmas pelyhekben hullik a hó. Bármerre nézek, mindenütt fehér a táj és amíg az emberek nem tapossák össze, addig valami igazán tiszta szépség és nyugalom fedi be a világot. No, ilyen telet sajnos már régen láttam. A mostani is szürke,...
Gyümölcsjoghurt készítése villámgyorsan
Ez megint egy olyan édesség, amit soha nem lehet megunni. Egészséges, finom, variálható, pár perc alatt elkészíthető. Tudom, manapság rengeteg féle, fajta áll rendelkezésre a boltokban a gyümölcsös joghurtok polcain. De nem lenne jobb, ha saját magunk készítenénk,...
Birsalmasajt felhasználása, fogyasztása
Amióta a kertészkedők és kistermelői finomságokat készítők boldog táborába tartozom, 3 igen gyakori kérdést szoktam kapni: Mi az én titkos családi receptem? Lehetőleg olyat mondjak, ami pár perc alatt kész van, és tuti biztosan jó. Birsalmasajt szárítása majd tárolása...
Hússaláta tökösen
Mire jó a sütőtök lekvár? Például saláta öntetnek. Ez megint egy olyan recept, amit százféleképpen lehet variálni. Alig kell hozzá néhány alapanyag és mégis nagyon finom, gyorsan elkészíthető és elképesztően látványos is egyben. A hétvégén éppen sertés tarját...
Gofri házi lekvárral
A balatoni nyaralások elengedhetetlen kelléke volt úgy harminc évvel ezelőtt a gofri. Hosszú sorokban álltunk érte, hogy aztán a tejszínhabos, csokis feltétek vígan csurogjanak a kezünkön, szánkon lefelé. A lángos, palacsinta és a hekk mellett ez volt aztán az igazi...
Túró Rudi sütőtökös változatban
Ifjúkorom legfinomabb édessége kétségtelenül a Túró Rudi volt. Akkoriban még nem volt ekkora választék a boltokban, mint manapság. Meg aztán pénzünk sem nagyon volt csokira, süteményekre. Így aztán azt a kevés lehetőséget, amikor ilyen ínyencséghez jutottunk, igazán...
Birsalma csatni (chutney) egészben sült burgonyával
A csatni (chutney) dél-ázsiai eredetű sűrű, fűszeres szósz. Majdnem lekvár, de nem az, mert édes-savanyú, illatos, ízletes, sós és még csípős is lehet egyszerre. A legtöbb recept úgy indul, hogy hagymát pirítunk olajon, majd cukorral és ecettel ízesítjük. Ezek után...
Sütőtök csatni (chutney) héjában sült burgonyával
A csatni (chutney) egy nagyon különleges szósz, ami a távol-keleti konyhákból került át hozzánk. Érdemes kísérletezni a különböző ízekkel, mert igazán változatossá lehet vele tenni az egyszerű főtt vagy sült burgonyát is. A sütőtök felhasználása ilyen célra azért...
Rebarbara csatni (chutney) héjában sült krumplival
A ketchupon és majonézen kívül még rengeteg lehetőség van arra, hogy finom szószokat fogyasszunk. Itt van például a csatni (chutney), ami ázsiából terjedt el az egész világon. Érdemes kipróbálni, mert igazán változatos ízeket lehet készíteni. Édes, sós, csípős,...
A tökéletes birsalmasajt 8 + 1 titka
1. Megfelelő időben szedett, érett gyümölcsből lehet finom birsalmasajtot főzni A birsalma érési ideje októberben van. Fajtától, időjárástól függően lehetnek eltérések, de ha Magyarországon termett gyümölcsöt akarsz felhasználni, akkor október, november hónapban az...
Rebarbara, az alig ismert szépséges zöldség
A rebarbara (Rheum rhabarbarum) – azaz a barbárok gyökere - egy igazán szerethető és különleges növény. Nem a termését fogyasztjuk, nem a levelét, nem a gyökerét, hanem a szárát. Bár leginkább gyümölcsként gondolunk rá, pedig botanikai szemmel nézve zöldség, a...
Birsalmasajt színe
A birsalmasajt készítésénél mindig felmerül az a kérdés, hogy miért citromsárga, miért narancssárga, miért nem piros, miért olyan sötét színű, miért olyan világos?Hát, ez nem világos. Vagyis, nagyon bonyolult a válasz. Röviden: a birsalmasajt színe soha nem lesz...
189 éves birsalmasajt recept, avagy a birsalma becsinálása
"A' birsalma betsinálása úgy van, hogy a' szobában, vagy padláson szépen megsárgodott almák először is a' gyapjoktól posztóval megtöröltetvén, meghámoztatnak, és nyomon négy felé hasogatva, és torzsáiktól, 's magvaiktól megfosztva, hideg vízbe rakatnak. Innen...
Birsalmasajt készítése – 2 hozzávalóból
A birsalmasajt készítése nagyon egyszerű abból a szempontból, hogy alig kell hozzá valami. Az igazi, hagyományos módszer szerint nincs másra szükség, csak erre a két anyagra: birsalma + cukor Esetleg kellhet még bele...
Birs, birsalma, birskörte – ez három gyümölcs, vagy csak egy?
Te sem vagy biztos benne, hogy is hívják ezt a különleges gyümölcsöt? Esetleg nem is ismered? Akkor valószínűleg a fiatalabb generációhoz tartozol. Pedig ez egy régi, magyar gyümölcs. Az én gyermekkoromban minden falusi kertben volt, aztán jól elfelejtődött. Ha...
Birsalma – legalább 20 féle pozitív hatása van, álmodni sem mernéd mi mindenre jó
Ennek a csodás gyümölcsnek 3 neve is van - birs, birsalma, birskörte, - de mind ugyanazt az illatos, különleges növényt jelenti. Annyi jótékony hatása van, hogy szinte érthetetlen miért nem esszük minden nap. Itthon is megterem, nem kell messze földről ide szállítani...