Zöld dió befőtt készítése

Zöld dió befőtt készítése

A zölddió befőtt egy nagyon különleges, finom, hagyományos csemege. Rengeteg munkával készül, de az eredmény kárpótol. Semmihez sem hasonlítható íze van. Ha még nem kóstoltad, akkor itt az ideje, ne hagyd ki ezt a különleges ízvilágot. Nem mondom, elég érdekes...

Túrógombóc birsalma lekvárral

Túrógombóc birsalma lekvárral

Az egyik legegyszerűbb gombóc, amit csinálni lehet, az a túrógombóc. Alig kell hozzá pár alapanyag, gyorsan elkészül és mindíg finom. Sokféle recept létezik, de én most azt írom le, ami nekem nagyon bevált. A legfontosabb tudnivaló, hogy amikor összekeverjük az...

Kókuszcsók rebarbarával megbolondítva

Kókuszcsók rebarbarával megbolondítva

Én a gyors és egyszerű recepteket szeretem. No, ez pont ilyen. Alig kell hozzá valami, pár perc alatt kész és ráadásul nagyon finom. Egy baja van, hogy azoknak nem jó, akik fogyókúráznak. Nekem jó, mert én nem fogyózom. Ha te sem, akkor ezt a receptet mindenképpen...

Pozsonyi kifli birsalmasajttal

Pozsonyi kifli birsalmasajttal

Én leginkább karácsonykor szoktam ezt a finom süteményt elkészíteni. Kissé macerás, de nagyon megéri. Ha a képeket megnézve nem kapsz kedvet hozzá, akkor hagyd a csudába. Ha viszont máris összefut a szádban a nyál, akkor hajrá, süsd meg. A tésztát töltheted az itt...

Túrógömbök birsalma lekvárral

Túrógömbök birsalma lekvárral

A lekvárok legegyszerűbb felhasználási módja, ha kanállal egyenesen a szánkba juttatjuk. Egy kicsit továbbfejlesztett mód pedig a vajaskenyérre, kalácsra, kiflire való rákenése. Ez az alap, amit a birsalma lekvárral is meg lehet tenni. De ennél sokkal több lehetőség...

Néger kocka kicsit másképp

Néger kocka kicsit másképp

A világot vírus veszély fenyegeti, arra kérnek minket maradjunk az otthonainkban, közben március vége van és esik a hó. Megbolondult a világ. Mit lehet ilyenkor tenni? Elfoglalni magunkat valami olyasmivel, ami leköti a figyelmet és ad némi boldogságérzetet. Én most...

Focaccia, olasz lepénykenyér felturbózva

Focaccia, olasz lepénykenyér felturbózva

Erről az ételről először a kertszomszédomtól hallottam. Ájuldozva mesélte, mennyire finom is volt, amikor először Olaszországban ettek ilyet a feleségével. Amikor hazajöttek a nyaralásból, első dolga volt rozmaringot ültetni, hogy majd ennek a leveleit felhasználva ő...

Vitamingolyók sárgarépából – imádni fogja a család

Vitamingolyók sárgarépából – imádni fogja a család

Nem is gondolnád milyen finom desszertet lehet készíteni sárgarépából. Alig érződik a répa íze, igaz, hogy más is kerül bele, de az alap mégiscsak egy kiváló vitaminforrásként ismert zöldség. Eddig aki nálam megkóstolta, senki nem akarta elhinni, hogy miből is...

Téli vitaminsaláta rebarbarával

Téli vitaminsaláta rebarbarával

Én imádom a telet. Főleg, ha hatalmas pelyhekben hullik a hó. Bármerre nézek, mindenütt fehér a táj és amíg az emberek nem tapossák össze, addig valami igazán tiszta szépség és nyugalom fedi be a világot. No, ilyen telet sajnos már régen láttam. A mostani is szürke,...

Gyümölcsjoghurt készítése villámgyorsan

Gyümölcsjoghurt készítése villámgyorsan

Ez megint egy olyan édesség, amit soha nem lehet megunni. Egészséges, finom, variálható, pár perc alatt elkészíthető. Tudom, manapság rengeteg féle, fajta áll rendelkezésre a boltokban a gyümölcsös joghurtok polcain. De nem lenne jobb, ha saját magunk készítenénk,...

Birsalmasajt felhasználása, fogyasztása

Birsalmasajt felhasználása, fogyasztása

Amióta a kertészkedők és kistermelői finomságokat készítők boldog táborába tartozom, 3 igen gyakori kérdést szoktam kapni: Mi az én titkos családi receptem? Lehetőleg olyat mondjak, ami pár perc alatt kész van, és tuti biztosan jó. Birsalmasajt szárítása majd tárolása...

Hússaláta tökösen

Hússaláta tökösen

Mire jó a sütőtök lekvár? Például saláta öntetnek. Ez megint egy olyan recept, amit százféleképpen lehet variálni. Alig kell hozzá néhány alapanyag és mégis nagyon finom, gyorsan elkészíthető és elképesztően látványos is egyben. A hétvégén éppen sertés tarját...

Gofri házi lekvárral

Gofri házi lekvárral

A balatoni nyaralások elengedhetetlen kelléke volt úgy harminc évvel ezelőtt a gofri. Hosszú sorokban álltunk érte, hogy aztán a tejszínhabos, csokis feltétek vígan csurogjanak a kezünkön, szánkon lefelé. A lángos, palacsinta és a hekk mellett ez volt aztán az igazi...

Túró Rudi sütőtökös változatban

Túró Rudi sütőtökös változatban

Ifjúkorom legfinomabb édessége kétségtelenül a Túró Rudi volt. Akkoriban még nem volt ekkora választék a boltokban, mint manapság. Meg aztán pénzünk sem nagyon volt csokira, süteményekre. Így aztán azt a kevés lehetőséget, amikor ilyen ínyencséghez jutottunk, igazán...

Birsalma csatni (chutney) egészben sült burgonyával

Birsalma csatni (chutney) egészben sült burgonyával

A csatni (chutney) dél-ázsiai eredetű sűrű, fűszeres szósz. Majdnem lekvár, de nem az, mert édes-savanyú, illatos, ízletes, sós és még csípős is lehet egyszerre. A legtöbb recept úgy indul, hogy hagymát pirítunk olajon, majd cukorral és ecettel ízesítjük. Ezek után...

Sütőtök csatni (chutney) héjában sült burgonyával

Sütőtök csatni (chutney) héjában sült burgonyával

A csatni (chutney) egy nagyon különleges szósz, ami a távol-keleti konyhákból került át hozzánk. Érdemes kísérletezni a különböző ízekkel, mert igazán változatossá lehet vele tenni az egyszerű főtt vagy sült burgonyát is. A sütőtök felhasználása ilyen célra azért...

Rebarbara csatni (chutney) héjában sült krumplival

Rebarbara csatni (chutney) héjában sült krumplival

A ketchupon és majonézen kívül még rengeteg lehetőség van arra, hogy finom szószokat fogyasszunk. Itt van például a csatni (chutney), ami ázsiából terjedt el az egész világon. Érdemes kipróbálni, mert igazán változatos ízeket lehet készíteni. Édes, sós, csípős,...

A tökéletes birsalmasajt 8 + 1 titka

A tökéletes birsalmasajt 8 + 1 titka

1. Megfelelő időben szedett, érett gyümölcsből lehet finom birsalmasajtot főzni A birsalma érési ideje októberben van. Fajtától, időjárástól függően lehetnek eltérések, de ha Magyarországon termett gyümölcsöt akarsz felhasználni, akkor október, november hónapban az...

Rebarbara, az alig ismert szépséges zöldség

Rebarbara, az alig ismert szépséges zöldség

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) – azaz a barbárok gyökere - egy igazán szerethető és különleges növény. Nem a termését fogyasztjuk, nem a levelét, nem a gyökerét, hanem a szárát. Bár leginkább gyümölcsként gondolunk rá, pedig  botanikai szemmel nézve zöldség, a...

Birsalmasajt színe

Birsalmasajt színe

A birsalmasajt készítésénél mindig felmerül az a kérdés, hogy miért citromsárga, miért narancssárga, miért nem piros, miért olyan sötét színű, miért olyan világos?Hát, ez nem világos. Vagyis, nagyon bonyolult a válasz. Röviden: a birsalmasajt színe soha nem lesz...

189 éves birsalmasajt recept, avagy a birsalma becsinálása

189 éves birsalmasajt recept, avagy a birsalma becsinálása

"A' birsalma betsinálása úgy van, hogy a' szobában, vagy padláson szépen megsárgodott almák először is a' gyapjoktól posztóval megtöröltetvén, meghámoztatnak, és nyomon négy felé hasogatva, és torzsáiktól, 's magvaiktól megfosztva, hideg vízbe rakatnak. Innen...

Birsalmasajt készítése – 2 hozzávalóból

Birsalmasajt készítése – 2 hozzávalóból

A birsalmasajt készítése nagyon egyszerű abból a szempontból, hogy alig kell hozzá valami. Az igazi, hagyományos módszer szerint nincs másra szükség, csak erre a két anyagra:                                                 birsalma + cukor Esetleg kellhet még bele...

Birs, birsalma, birskörte – ez három gyümölcs, vagy csak egy?

Birs, birsalma, birskörte – ez három gyümölcs, vagy csak egy?

Te sem vagy biztos benne, hogy is hívják ezt a különleges gyümölcsöt? Esetleg nem is ismered? Akkor valószínűleg a fiatalabb generációhoz tartozol. Pedig ez egy régi, magyar gyümölcs. Az én gyermekkoromban minden falusi kertben volt, aztán jól elfelejtődött.  Ha...

Birsalmasajt tárolása

Birsalmasajt tárolása

A birsalmasajt tárolásáról csak akkor beszélhetünk, ha már kellően kiszárítottuk, vagyis megfelelő állapotban van ahhoz, hogy hosszabb távra eltegyük. Persze a legfontosabb a minőségellenőrzés. Mindenek előtt kóstoljuk meg, hogy érdemes-e egyáltalán későbbre elrakni....

Meddig áll el a birsalmasajt?

Meddig áll el a birsalmasajt?

Ezt a birsalmasajtot másfél évvel ezelőtt  készítettem. Nézd milyen csodás állapotban van. Gyönyörű sötét narancsos, majdnem bordó színe lett. Az állaga kemény, de késsel vékony szeletekre vágható. Az illata még mindig kellemes, birsalmás. Az íze pedig mennyei....

Birsalmasajt, az meg mi?

Birsalmasajt, az meg mi?

Te ismered a birsalmasajtot? Akkor valószínű, hogy nem a huszonéves korosztályhoz tartozol. Megdöbbenve tapasztalom, hogy sokan nem is tudják mi lehet ez, sőt még a birsalmát sem ismerik. No, akkor kezdjük az elején. A birsalma egy nagyon különleges növény,...

Share This