A birsalmasajt készítése nagyon egyszerű abból a szempontból, hogy alig kell hozzá valami.

Az igazi, hagyományos módszer szerint nincs másra szükség, csak erre a két anyagra: 

                                               birsalma + cukor

Esetleg kellhet még bele citromlé, vagy citromsav. Amennyiben citromos vízben főzöd meg a birsalmákat, akkor nem biztos, hogy szükség van még plusz citromlére. Ez függ a birsalma fajtájától, fanyarságától, érettségétől. Ide jön az a rész, ami a szakácskönyvekben lenni szokott, hogy „ízlés szerint.” Igen, ide én is csak azt tudom írni, hogy ha Te magad főzöl birsalmasajtot, akkor kóstold meg és ha túl édesnek találod, akkor tegyél bele egy kis citromlevet is. De ezen kívül semmi más nem kell a birsalmasajtba.

Van még néhány divatos dolog, amit én nem használok a birsalmasajthoz:

MI NINCS BENNE?

TARTÓSÍTÓSZER

A birsalmasajt készítéséhez nincs szükség tartósítószerre.

MESTERSÉGES ADALÉK

Erre nincs szükség a hagyományos, kézműves birsalmasajthoz.

ÍZFOKOZÓ

Ez nem kell a birsalmasajtba.

HOZZÁADOTT AROMA

A hagyományos birsalmasajthoz nem kell aromát adni, önmagában is nagyon finom.

 

E BETŰK

A hagyományos birsalmasajt nem tartalmaz semmilyen mesterséges anyagot.

TÉRFOGATNÖVELŐ

Térfogatnövelő szerekre nincs szükség a házi birsalmasajt készítésekor.

EMULGEÁLÓSZER

Ez nem kell a birsalmasajtba.

SZÍNEZÉK

Erre nincs szükség a hagyományos, kézműves birsalmasajthoz.

Ezek a mesterséges, vegyi anyagok az én birsalmasajtomban nincsenek benne.

Ha te ezeket a dolgokat szereted, akkor nem jó helyen jársz!

Tartósítószer? – nem, nem, és nem! Tartósítószer sem kell az igazi birsalmasajtba. Nagy áruházak polcain, ipari minőségben készített, ráadásul kétszeres áron kínált termékeken olvasom, hogy tartósítószert is tartalmaz. A házilag készített és kellően kiszárított birsalmasajtba semmilyen tartósítószer nem kell. Így is évekig eláll. Persze, ha közben el nem fogy.

Ha jó minőségű alapanyagot használtál és kellő ideig főzted, akkor semmilyen plusz zselésítő anyagra sincs szükség. Megdöbbenve olvasom az új típusú receptek között, hogy sokan a birsalmasajt készítéséhez 3:1-ben befőzőcukrot, vagy zselatint használnak. A birsalma az egyik legtöbb pektint tartalmazó gyümölcsünk, kiválóan megszilárdul önmagában is, semmilyen plusz adalékanyagra nincs szükség.

Én semmilyen plusz ízesítő anyagot sem használok. Ha a birsalma különlegesen finom ízét szeretnéd élvezni, akkor nem kell bele semmilyen fűszer. Önmagában is nagyon karakteres ízű. Nem kell bele: narancshéj, citromhéj, szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, vaníliás cukor és kardamom sem. Persze nagyon jól hangzik például az, hogy narancsos birsalmasajt, de ha ismered a birsalmasajt igazi ízét, akkor tudod, hogy a narancs íze nem fog érződni. A narancs íze akkor fog érződni, ha mesterséges aromákkal ízesíted.

Szoktak még diót, mogyorót, mandulát tenni a birsalmasajtba. Én nem szeretem belefőzni, hiszen nem mindenki szereti. Nézd csak meg az alábbi képen, hogyan lehet tálalni ízlésesen apró diódarabokkal, vagy éppen darált dióba forgatva. 

Itt pedig egy másik felhasználási lehetőséget látsz. Ugyanis a birsalmasajt nagyon finom igazi, tehéntejből készült sajtokkal is. Próbáld ki ementálival, trappistával, gomolyával. De az igazi ínyencek camamberrel és juhsajtokkal is imádják.

Az igazi, hagyományos módon készített birsalmasajt tartósítószer mentes, színezék mentes, aroma mentes, E-mentes finomság. Csak birsalma és cukor kell bele, semmi más.

Én ilyet készítek, nagymamám családi receptje alapján. Ha szeretnéd megkóstolni, akkor rendelj belőle. 

Share This